Ristanović (RERI) za Insajder: Učešće javnosti prilikom donošenja GUP-a ključno

Učešće javnosti prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) ključni je mehanizam kontrole i unapređenja ovog krovnog i strateškog dokumenta koji definiše razvoj grada na duži vremenski period, kaže u razgovoru za Insajder arhitekta i urbanista Dragomir Ristanović iz organizacije RERI.

Generalni urbanistički plan, ilustracija; foto: beoland.com

Kako objašnjava Ristanović, ako postoji ikakva slabost kada je reč o GUP-u, sve su šanse da će uz uključenu javnost ta slabost biti otklonjena.

„Zato je važno da pre njegovog donošenja svi mogu pristupiti ovom dokumentu. Jer, kada plan uđe u proceduru usvajanja, ne postoji više nijedan korak gde se on može preispitati ili zaustaviti. Mi smatramo da je javnost zato važan mehanizam jer koliko god obrađivač, odnosno onaj ko sastavlja plan bio stručan, niko nema taj operativni kapacitet da zađe u svaku ulicu u gradu. To građani ipak mogu. Oni mogu da skrenu pažnju na probleme u svom komšiluku i tako daju svoj doprinos. Nažalost, umesto da javna diskusija koja prethodi donošenju ovakvog dokumenta bude jedan konstruktivni društveni dijalog, u Srbiji je u poslednje vreme praksa da je to češće poprište sukoba građana sa donosiocima odluka“, smatra Ristanović.

A upravo je do sukoba došlo prošle nedelje kada je usvajan nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada. 

Nacrt je, uprkos protivljenju dela građana ispred zgrade, usvojen na sednici Skupštine grada. Dok predstavnici pobunjenih građana smatraju da usvajanje ovakvog dokumenta ide na ruku investitorima, a na štetu Novosađana, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tvrdi da je dokument „apsolutno razvojan, dobro odmeren, koncipiran od strane struke, a ne od političkih aktivista". 

novi sad protesti gup
Sukobi demonstranata u Novom Sadu sa obezbeđenjem Skupštine grada Novog Sada, 21. jula 2022. godine, pre zasedanja gradske skupštine povodom usvajanja nacrta Generalnog urbanističkog plana. Foto: Beta/Dragan Gojić.(Photo: DRAGAN GOJIC)

Nešto pre početka sednice došlo je do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima. 

Do incidenta je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada. Nerede je zaustavila interventna jedinica policije, opremljena šlemovima i štitovima. 

Građani su na obezbeđenje i policiju bacali farbu i dimne bombe. Demonstranti i policija stajali su jedni nasuprot drugih, a građani su u metežu uspeli da pomere ogradu pedesetak metara bliže zgradi Skupštine Vojvodine. 

Aktivisti koji su organizovali protest saopštili su da među njima ima povređenih i upitali ko su ljudi u civilu koji su hapsili i privodili demonstrante.

„GUP Novi Sad donet uz niz proceduralnih propusta“

Predstavnik organizacije RERI u razgovoru za Insajder objašnjava da u Novom Sadu nije ni održavan rani javni uvid Generalnog urbanističkog plana. 

„Odluka o izradi plana doneta je 2009. godine kada je važio drugi zakon o planiranju i izgradnji koji nije podrazumevao rani javni uvid. Zato su nosioci tamošnje vlasti protumačili da time što je tada doneta odluka o donošenju novog GUP-a oni ne moraju da poštuju odredbe sadašnjeg zakona koji predviđa javni uvid“, kaže Ristanović.

Međutim, kako ističe, u toj istoj odluci se vidi da je rok za izradu GUP-a istekao 30. juna 2011. godine.

„Naše mišljenje je da je izradi ovog Generalnog urbanističkog plana prethodio niz proceduralnih propusta“, dodaje.

Dragomir Ristanović (RERI)
Dragomir Ristanović (RERI) foto: medijacentar

Opozicija od novog gradonačelnika zatražila ponovno pisanje beogradskog GUP-a

Već neko vreme traje i proces donošenja Generalnog urbanističkog plana za Beograd. Ovaj krovni urbanistički plan izložen je na rani javni uvid od 13. do 30. juna 2022. godine, a komentarišući dešavanja u Novom Sadu poslanik koalicije „Moramo" u budućem sazivu Skupštine Srbije Đorđe Miketić danas je u pisanoj izjavi pozvao novog gradonačelnika Beograda da GUP Beograd vrati „na ponovno pisanje – ovaj put zajedno sa građanima i strukom“.

On je podsetio da je GUP Beograda do 2041. godine u procesu usvajanja, a rani javni uvid za GUP je završen pre tri nedelje, kao i da je „najvažniji planski dokument bio na javnom uvidu samo 17 dana usred leta".

„Prvo smo GUP Beograda čekali tri godine i apelovali na vlast da zajedno sa građanima i strukom krenemo u zajedničko pisanje ovog planskog dokumenta, jer javnost želi da se pita u kakvom gradu želi da živi. Ignorisali su nas, a onda se usred letnjeg raspusta organizovao rani javni uvid, što tajnije, čisto da bi se ispunio zakonski minimum i privid uključivanja građana u planiranje grada", rekao je Miketić u pisanoj izjavi. 

Gradonačelnik Šapić nije se ovim povodom još oglasio.

„Isti rok za javni uvid za plan razvoja bloka na Dorćolu i Generalnog urbanističkog plana“

Istovremeno, pre predstavnika političkih stranaka, o javnosti novog GUP-a govorilo je preko 30 organizacija nevladinog sektora koje su od nadležnih zatražili javnu prezentaciju plana razvoja Beograda. Među njima našla se i organizacija RERI. Kako su obrazložili sredinom juna, „javne prezentacije sadržaja GUP-a izloženog na rani javni uvid predstavljaju neophodni i minimalan iskorak u pravcu otvaranja stvarnog dijaloga o razvoju Grada".

Dragomir Ristanović za Insajder objašnjava da što se tiče beogradskog GUP-a RERI najviše zabrinjava zatvaranje ovog važnog dokumenta za javnost. 

„Javni uvid za donošenje urbanističkog plana po zakonu traje 30 dana. Mnogo je loša praksa što se to odnosi i na neki mali urbanistički plan bloka na Dorćolu i na strateški dokument kao što je Generalni urbanistički plan. Rok je uvek isti. I uvek se čik toliko zadovolje zakonski minimumi da se može smatrati da je procedura ispoštovana“, dodaje arhitekta iz organizacije RERI.

Kako Ristanović ističe, i nekom ko je stručan bilo je teško da se za tako kratko vreme upozna sa svim detaljima iz plana, pa je poziv gradskoj upravi za javnu prezentaciju GUP-a bio upravo namera da se potencijalne nepravilnosti otklone.

„Javna prezentacija je jedini način da se približi i građanima i stručnoj javnosti ono što plan predviđa. Iako javne prezentacije nisu zakonska obaveza za urbanističke planove gradove, mi smo apelovali da se to sprovede jer konsultacije sa građanima predviđaju drugi propisi koje je donela izvršna vlast, pa tako i Pravilnik iz 2019. koji predviđa da prilikom donošenja strateških odluka izvršna vlast može organizovati fokus grupe, okrugle stolove, panele, ankete... To su sve mehanizmi koje naša izvršna vlast u dokumentima koje usvaja preporučuje ali se uvek nekako bira da se njima ne pribegava“, zaključuje Ristanović u razgovoru za Insajder.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.