Roditelji dece iz VII/2 odeljenja OŠ "Vladislav Ribnikar": Napraviti poseban plan za decu i roditelje pogođene tragedijom, a hitno suspendovati direktorku škole, psihologa i pedagoga

Roditelji dece iz VII/2 odeljenja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koja su preživela masovni zločin u svom odeljenju, uputili su dopis svim nadležnim institucijama u kome ponovo traže odgovore na zahteve koje su upitili odmah nakon zločina. Oni traže hitnu suspenziju direktorke škole, školskog psihologa i pedagoga, i ograđuju se od javnih istupa predsednika Saveta roditelja te škole bez saglasnosti sa njima i Savetom. Roditelji VII/2 navode da se sa tim odeljenjem koje je pretrpelo najteže posledice zločina kontinuirano izbegava pisana komunikacija o tome šta škola i nadležni preduzimaju.

Pismo roditelja Foto: Insajder

Devetoro dece i radnik obezbeđenja su ubijeni, dok su petoro dece i jedan nastavnik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ranjeni 3. maja, u napadu koji je izvršio učenik sedmog razreda. Samo u odeljenju VII/2 ubijeno je šestoro dece, a ranjeno petoro i nastavnica koja je tada držala čas.

Roditelji dece VII/2 odeljenja ističu da se propusti u postupanju nakon tragedije ogledaju, pre svega, u tome što se "gotovo konstantno izbegava da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima već se te informacije dobijaju iz medija".

Nisu dobijali, kako navode, ni pisane odgovore od direktorke škole iako su "roditelji postavljali pisanim putem - elektronskom poštom pitanja i predloge", a kako su dodali, ne postoji jasan plan i program rada sa učenicima i roditeljima.

Roditelji traže "hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ "Vladislav Ribnikar" Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odeljenja".

Iz istih razloga traže i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić.

"Nismo dobili odgovore, bespotrebno je da sada prisustvujemo sastanku sa predstavnicima Vlade"

Smatraju da je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević neodgovorno javno nastupao u medijima bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja. 

"Posebno ističemo da nismo bili informisani pisanim putem o tome da se namerava da se održi sastanak sa predsedncom Vlade Srbije, predstavnikom resornih ministarstava i Grada Beograda sa Upravom škole, Savetom roditelja i roditeljima preživelih učenika VII/2 odeljenja u velikoj sali škole u nedelju 21. maja sa okvirnim početkom u 12 sati", navodi se u pismu.

Roditelji navode da su takvu informaciju dobili tek na njihov poziv telefonom u večernjim satima 16. maja. 

Što se tiče sastanka, roditelji su naveli da smatraju "bespotrebnim da takvom sastanku prisustvuju s obzirom da do traženog roka (od sedam dana) ni na prvo obraćanje školi nisu dobili odgovore pisanim putem od Uprave škole". 

škola, pucnjava, Vladislav Ribnikar, Vračar
Policija ispred škole "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

"Stava smo da nije uzeta u obzir specifičnost statusa našeg odeljenja koje je pretrpelo najveće posledice masakra i da prema našem odeljenju treba da se zauzme poseban pristup i odnos. S tim u vezi spremni smo da sarađujemo sa nadležnim organima, da se predsednica Vlade o rezutatima rada redovno informiše i da eventualno naknadno organizuje poseban sastanak roditelja VII/2 odeljenja sa predsednicom Vlade ukoliko se za tim ukaže potreba", navode roditelji.

"Besprizorno i sramno ponašanje je vređanje dečijih žrtava"

Roditelji dece ovog odeljenja izrazili su najdublju zahvalnost Savetu roditelja za podršku, ali navode da je njihovo mišljenje da programe rada, kao i odnos prema svakoj smeni, razredu i odeljenju u školi treba prilagoditi njihovim specifičnim potrebama. 

Kako navode u pismu, njihova predstavnica u Savetu roditelja i njena porodica doživeli su ličnu tragediju i opravdano nije mogla da učestvuje u radu Kolegijuma Sveta roditelja.

"Krajnje je neprimereno i skandalozno da se donose bilo kakve odluke Kolegijuma kao Saveta roditelja u celini bez učešća roditelja VII/2 odeljenja. Ovakvo krajnje besprizorno i sramno ponašanje je vređanje dečijih žrtava zaslužuje najoštrije osude", navode roditelji. 

U pismu navode da iz svega što se događalo mogu izvući sledeće zaključke:

- da ne postoji iskrena namera i volja direktorke škole i delom i predsednika Sveta roditelja da sarađuju sa svim roditeljima VII/2 odeljenja;

- da su roditelji neinformisani, obmanjivani i primorani da releventne informacije dobijaju iz sredstava javnog informisanja;

- da se iz nepoznatog razloga stihijski radi i da roditelji VII/2 odeljenja nemaju predstavu o tome kakvi su ciljevi i načini za upravljanje ovom kriznom situacijom, nastalom usled tregičnog događaja u našoj školi;

- da se odluke donose bez našeg učešća iako su najstrašnije posledice pretrpeli učenici i roditelji VII/2 odeljenja, što je nedopustivo sa mnogih aspekata;

- da se zloupotrebljava bol i tuga tragično stradalih, povređenih i preživelih učenika i roditelja VII/2 odeljenja u svrhu izbegavanja suočavanja sa ličnom odgovornošću.

sveće, cveće, Vladislav Ribnikar, Vračar
Polaganje cveća i paljenje sveća kod OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

"Deca su nam izložena pretnjama, postoji rizik od nasilja"

Roditelji ukazuju da su njihova deca konstatno izložena pretnjama i uvredema koje dobijaju preko društvenih mreža i da su izuteno zabrinuti, jer postoji realan rizik da budu izloženi različitim oblicima fizičkog i psihičkog nasilja. 

Stoga su u pismu naveli i da traže sledeće:

- da se odredi jedno ili manja grupa lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti;

- Izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odeljenje, uključujući i polaganje male mature;

- Formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja;

- Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja;

- Preduzimanje mera na otkrivanju, eventualnom krivičnom gonjenju i suđenju počiniocima koji putem društvenih mreža upućuju pretnje deci, radi suzbijanja i dalje prevencije ovakvog vida delovanja.

OŠ Vladislav Ribnikar pucnjava deca počast memorijal Gremlin
Foto: Srđan Ilić

U pismu koje su dostavili na adrese Ministarstvu pravde, Ministarstvu provete, MUP, Ministartsvu za brigu o porodici i Ministarstvu za ljudska i manjinaska prava, kao i Republičkom tužilaštvu, Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ali i Gradskom centru za socijalni rad, roditelji su ponovili i zahteve i pitanja koje su nadležnima uputili odmah nakon tragedije: 

- da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom;

- šta će biti sa dečakom i u kom su statusu njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi;

- šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole;

- šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom njihovog zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.