Rsovac u „Markeru“: Korona virus i grip imaju sličan početak, novi soj karakteriše brza prenosivost (VIDEO)

Kraken, podvarijanta omikron soja, još nije zvanično registrovana u Srbiji, a karakteriše ga brza prenosivost i lakša klinička slika nego kada je u pitanju grip, rekla je u „Markeru“ doktorka Snežana Rsovac, pulmolog i pedijatar, načelnica Intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

„Ima i gripa, tako da nije sve korona. Imaju vrlo sličan početak, temperatura, curenje nosa, ali grip ide sa višim temperaturama i naglije nastaje, u roku od dva, tri sata od punog zdravlja vi postajete jako, jako bolesni. Kod kovida se radi o formi koja kod osoba koje su zdrave prolazi kao lakša ili teža prehlada“, rekla je Rsovac.

Do sada, omikron je bio najviše zastupljen, kraken je subvrsta omikrona i nije novi soj, a odlikuje se brzom prenosivošću, objašnjava doktorka.

„Posledice su da će biti prenošenje jedan na jedan, brže prenošenje, i negde se očekuje da će klinička slika ostati u ovim okvirima“, ističe.

Kako kaže, nada se da će kroz lakše prenošenje i imuni odgovor čoveka početi da se stvara.

„Možemo samo da pretpostavimo i rade se analize u centrima koje su izolovale ovaj tip u kojoj meri će biti značajan za naš organizam“, rekla je Rsovac i istakla da pošto je velika stopa oboljevanja tokom cele godine, nije moguće da se proglasi kraj epidemije.

„I grip i virus teško da će istovremeno napasti organizam, biće osetljivija grupa koja je upravo preležala koronu na grip leti“, rekla je doktorka.

Za građane koji su primili dve ili više doza, dodaje, preporuka je da se primi buster doza, pogotovo za hronične bolesnike se preporučuje dvovalentna vakcina.

„Stepen zaštite nikada nije bio 100 odsto, ali je svakako ublažavao sliku, tok bolesti je ipak lakši“, rekla je načelnica Intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Govoreći o sve većem zagađenju vazduha u Srbiji, aerozagađenje utiče i na akutne promene koje se dešavaju u disanju.

„Veće čestice izazivaju nadržajni kašalj, dok manje čestice još značajnije jer prolaze u krvotok, to su lebdeće čestice, sadrže i delove prašine, zemljišta, metale“, objašnjava Rsovac.

Kako kaže, ako godinama traje zagađenje, studije pokazuju da utiču značajno na prevremeno umiranje, dugotrajno menjanje u genskom sistemu i to dovodi do veće pojave kancera, te i utiče i na trudnoću i prevremeno rađanje.

„Suviše su male čestice, maske zaustavljaju određenu količinu čestica, ali ne 100 odsto. Treba da više ulažemo u prevenciju da ne dođe do tog stepena zagađenosti“, zaključuje doktorka.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.