Rusi tvrde da su neutralizovali proukrajinsku grupu; Ukrajinci demantuju da je pao Bahmut (VIDEO)

Još traje rat u Ukrajini, bez naznaka kada bi mogao da bude završen. Dok se poslednjih pet meseci linija fronta nije znatno pomerala, događaja koji utiču na dalji tok rata - ne manjka. Najveća diverzantska ratna akcija dogodila se u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, kada je naoružana grupa upala u okrug Grajvoron - pet kilometara od granice s Ukrajinom. Rusi tvrde da su u vojno-policijskoj akciji ubili više od 70 ukrajinskih sabotera koji su, uz podršku ukrajinske artiljerije, upali u Rusiju i ranili osam osoba.

Borba za Bahmut, Ukrajina. (AP Photo/Libkos)

Ukrajinci odbacuju da imaju veze sa napadom i navode da su upad izvršili ruski partizani koji se bore protiv vlasti u Kremlju. Dok je jedna od najozbiljnijih diverzija završena za nešto više od 24 sata, najduža bitka rata u Ukrajini – borba za Bahmut - prema ruskim tvrdnjama, posle skoro 10 meseci završena je ruskom pobedom. Ukrajinci tvrde suprotno – ukrajinska vojska se još bori i neće predati strateški važan grad na istoku zemlje.


Odgovornost za upad u pogranični region Rusije preuzele su dve organizacije etničkih Rusa koje se bore na strani Ukrajine. Obe organizacije, nastale na početku rata, tvrde da se bore protiv vlasti Vladimira Putina. Posle napada u Belgorodskoj oblasti, lokalne ruske vlasti sprovele su vojno-policijsku protivterorističku akciju.

"Nalazim se u Okrugu Grajvoron. Situacija je ovde veoma napeta. Saboterska izviđačka grupa ušla je na našu teritoriju. Vojska i policija štite našu zemlju i idu od vrata do vrata u pograničnim selima i u Grajvoronu", izjavio je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Zbog straha od sabotaže, lokalne vlasti naredile su obustavu rada kompanija koje u proizvodnji koriste eksplozivne i opasne supstance. Protivteroristička akcija, prema ruskim navodima, završena je uspešno - proterivanjem ili eliminisanjem sabotera. Međutim, stanovništvo koje je zbog upada evakuisano, još se nije vratilo kućama.

"Stanovnicima okruga Grajvoron koji su privremeno napustili domove još ne preporučujemo da se vraćaju kućama. Kada bude bezbedno za povratak, obavestićemo vas", rekao je Gladkov.

Privatna paravojna kompanija "Vagner", kako tvrdi njen šef, zauzela je Bahmut. "Vagner" je početkom oktobra od regularne ruske vojske preuzeo vođenje operacija u Bahmutu.

"Do 25. maja izgradićemo potrebne odbrambene strukture, a onda ćemo predati grad vojsci koja će dalje upravljati njime. Mi se vraćamo u kampove a ovde ćemo se vratiti ako opet budemo potrebni našoj zemlji i narodu", izjavio je Jevgenij Prigožin, vlasnik paravojne kompanije "Vagner".

Tokom posete Hirošimi, gde se održava Samit G7, predsednik Ukrajine odbacio je tvrdnje šefa "Vagnera" o padu Bahmuta. Iako nije mogao da kaže gde su tačno, navodi da su ukrajinske snage još u gradu, i da se bore.

"Fotografije razrušene Hirošime posle nuklearnog bombardovanja podsećaju me na Bahmut i druge ukrajinske gradove. Nema ničeg živog, sve zgrade su uništene. Više se ne razaznaje gde je bila ulica, a gde zgrada. To je, jednostavno, potpuno uništenje", izjavio je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine.

Borbe za Bahmut dovele su do desetine hiljada žrtava na obe strane, a njegova strateška važnost sada je upitna, jer je grad kompletno uništen.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.