Ambasador Rusije: Odnos Rusije prema Srbiji nepromenjen

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, rekao je da Rusija neće priznati Kosovo, kao i da ostaje dolsedna svojoj politici. „Tražimo implementaciju Rezolucije 1244, koja treba da se primenjuje, i prema našem mišljenju, i prema Međunarodnom pravu“, rekao je Bocan Harčenko, gostujući u emisiji „Marker razgovor“.

Aleksandar Bocan Harčenko

Bocan Harčenko je ovaj stav izneo, odgovarajući na pitanje Insajdera da li izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, upućena sekretaru Ujedinjenih Nacija, Antoniju Guterešu da su Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova znači i promenu odnosa Rusije prema pitanju statusa Kosova.


Kosovo je suštinsko pitanje naše saradnje

 Do juče, štampani mediji i portali koji su podržavali, ili opravdavali Rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, ovaj Putinov stav tumače kao zaokret politike.

„Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promeni odnos prema tom pitanju“, objasnio je ambasador Rusije u Srbiji i dodao da Kosovo ostaje presedan u međunarodnom pravu, kao i da „jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti“ Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcepljenjem Dombasa jer su se građani Donjecke i Luganjske republike na referendumu izjasnili za otcepljenje od Ukrajine, što sa Kosovom nije slučaj. „Građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara“, rekao je za „Marker razgovor“ Insajder TV-a ambasador Harčenko.

Ambasador Rusije ne očekuje da će Srbija Ruskoj Federaciji uvesti sankcije

Na pitanje da li će na  snabdevanje Srbije ruskim gasom ipak uticati moguće uvođenje sankcija, ambasador Harčenko je rekao da ne očekuje da će do toga doći.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, ocenio je kao pozitivno dosadašnje odbijanje Srbije da Rusiji uvede sanckije. Harčenko je podsetio da Srbija, kao i njen predsednik, Aleksandar Vučić od početka ruske „specijalne vojne operacije“ imaju dosledan stav i dodao da zvanična Moskva to ume da ceni.

Harčenko je izneo uverenje da kod građana Srbije postoji većinsko razumevanje za rusku vojnu operaciju.

U intervjuu za „Marker razgovor“, Harčenko je insistiranje SAD i EU da Srbija Rusiji uvede sankcije ocenio kao „neverovatne pritiske i neprijateljsko ponašanje zapada prema Srbiji“. 

Najviši ruski diplomata u Beogradu nije direktno odgovorio na pitanje kako bi Rusija gledala na to da joj Srbija uvede sankcije, pod uslovom da do toga ipak dođe, rekavši da ne može da govori o nečemu što se nije desilo.

Dotok gasa turskim tokom ne bi trebalo da bude ugrožen 

Odluka Rusije da Bugarskoj i Poljskoj obustavi dostavu gasa, zbog odbijanja te dve države  da ruski gas plaćaju u rubljama, ne bi trebalo da utiče na dotok gasa do Mađarske i Srbije gasovodom Turski tok, smatra ruski ambasador, Aleksandar Bocan Harčenko. 

„Govori se o prekidu snabdevanja Bugarske gasom, a ne o tranzitu gasa kroz tu zemlju“, objasnio Harčenko, reagujući na najavu bugarskog premijera da će preispitati sve ugovore sa Rusijom, pa i one koje se tiču tranzita.

S obzirom na to da je Mađarska članica EU, a Srbija kandidat, moguću odluku Bugarske da obustavi isporuku gasa Harčenko ocenjuje kao sukob unutar unije.

Ruski ambasador očekuje da ugovor o isporuci gasa između Rusije i Srbije, koji ističe 31. maja, bude obnovljen. Harčenko najavljuje razgovore na liniji Gasprom – Srbija gas, Vlada Srbije i Vlada Ruske Federacije i dodaje da nema smisla da on priča o njihovom sadržaju i rezultatu.

Govoreći o sudbini NIS-a, u slučaju da evropa uvede novi paket sanckija Ruskoj Federaciji, kojim bi bila obuhvaćena i ta kompanija, Harčenko je izrazio očekivanje da to pitanje bude rešeno. „Ako se nešto desi, ja mislim da će privredne strukture imati odgovarajuće mehanizme da zaštite NIS i našu saradnju“, ocenio je Harčenko.

„Srbija je Rusiji prijateljska zemlja i mi nastavljamo saradnju u svim oblastima“, zaključio je Harčenko.

Rusija ne planira upotrebu nuklearnog naoružanja

„Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, poteze Rusije definisao je kao specijalnu vojnu operaciju, s obzirom na to da ona ima određene ciljeve. Ciljevi nisu okupacija Ukrajine i agresija, pa se onda ruska intervencija ne može nazvati ratom, objašnjava za „Marker razgovor“ ambasador Harčenko. 

On dodaje da je Rusija imala informaciju da Ukrajina planira „antirusku operaciju za početak marta“. Bocan Harčenko tvrdi da je predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, (na bezbednosnoj konferenciji u februaru) u Minhenu rekao da će Ukrajina tražiti status nuklearne države, na šta je Rusija odreagovala, štiteći svoju bezbednost. Dodatno, Rusija od dugogodišnjeg „genocida štiti svoje građane u Donjeckoj i Luganjskoj Republici“, objašnjava Harčenko. Podsetimo, ukrajinski predsednik je na pomenutoj konferenciji od zapada tražio zaštitu Ukrajine od moguće ruske intervencije.

Harčenko kaže da je Ruska Federacija godinama ukazivala na to da Ukrajina ne poštuje sporazume sklopljene u Minsku. Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija predstavljali su, kako tvrdi, dokumentaciju i dokaze o tome, ali za upozorenja Rusije nije bilo sluha, dodaje on.

Cilj Rusije je da zaštiti svoju i bezbednost Luganjske i Donjecke Republike, da Ukrajina bude demilitarizovana, kao i da zauvek bude otklonjena vojna pretnja Ukrajine prema Rusiji, objašnjava ruski ambasador.

Na pitanje da li to znači da je Rusija sprema i na upotrebu nuklearnog oružja, Harčenko je odgovorio da Rusija to ne planira. Upotreba nuklearnog naoružanja i treći svetski rat nije na pomolu, ocenio je Harčenko, objasnivši da je ruski ministar spoljnih poslova, Lavrov, o nuklearnom naoružanju govorio, reagujući na više prethodnih izjava sa zapada. Predsednik Rusije, Putin, prethodno je upozorio (svetsku javnost) da neće dozvoliti bilo kakva mešanja sa strane. Inače, tom prilikom Putin je rekao da Rusija poseduje oružje koje Zapad nema, kao i da je spremna da ga upotrebi, ukoliko to bude potrebno. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.