RZS: Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra, do kraja novembra preliminarni rezultati

U popisu stanovništva koji će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra ove godine, biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača i 2.200 instruktora, a preliminarni rezlutati biće poznati do kraja novembra, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu za statistiku.

Knez Mihailova ulica u Beogradu. Foto: PetarM/Serbian Wikipedia/CC BY 2.5/Wikimedia Commons

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da će se ovaj popis razlikovati od prethodnih u tome što će biti korišćeni elektronski upitnici.

Dodala je da je formirano 161 popisna komisija, a da u 74 ima i 88 članova iz redova nacionalnih manjina.

"Metodologija je potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka, i (lični podaci) se ne mogu koristiti u druge svrhe", rekla je ona.

Ističe da "ukupni troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku", od čega se, kako kaže, deo finansira iz republičkog budžeta, a deo su sredstva Evropske komisije iz pretpristupnih fondova.

Poručuje da će popisom bitii obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.  "Popis će obuhvatiti i pitanja važna za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, i smanjenje socijalne isključenosti", dodala je ona.

Veličković: Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih kandidata za popisivače biće raspisan 22. jula

Načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku Mladen Veličković je rekao da će 22. jula biti raspisan javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih kandidata za popisivače, koji će biti otvoren do 5. avgusta.  "Biće angažovano 15.000 popisivača, a uslov je da su punoletni, da su srpski državljani, da lice nije kažnjavano i da se protiv njega ne vodi krivični ili istražni postupak i da poznaje rad na računaru", istakao je Veličković.

Dodao je da na konkurs, isključivo preko sajta RZS, mogu da se prijave nezaposlena lica, ali i zaposleni i starosni penzioneri, koji će biti angažovani od 23. septembra do 31. oktobra.  

Broj stanovnika u Srbiji pao je ispod 7 miliona

Svetski dan stanovništva - 11.jul,  Srbija je dočekala sa izuzetno teškom demografskom slikom i sa činjenicom da je broj stanovnika u našoj zemlji proteklih godina pao ispod 7 miliona, saopštilo je ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Kako pokazuju podaci, samo u 2021 godini,  izgubili smo 74 000 ljudi, što, kako navode, znači da smo u godini iza nas izgubili grad veličine Zrenjanina.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još pogubnija.

Uzroci demografskog sunovrata u Srbiji u najvećoj meri identični su uzrocima koje nalazimo u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih ni jedna nema stopu rodnosti 2,1, što je samo nivo proste reprodukcije, navodi se u saopštenju.

Uz mere koje je Vlada Srbije donela kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, saopštava ministarstvo, znađemo nove ideje, osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju sumornu demografsku sliku Srbije.

Prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. godine, između dva svetska rata izvršena su dva popisa stanovništva, dok je posle Drugog svetskog rata prvi popis izvršen 1948. godine, kao "skraćeni popis" u svrhu obnove infrastrukture i zahteva za nadoknadu štete, a nakon 1961.popis se odvija na deset godina.

Popis stanovništva trebalo je da bude urađen prošle godine, ali je zbog epidemije korona vurusa pomeren za oktobar 2022. godine.

Izvor: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Beta/Insajder/ 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.