Slučaj dr Ranke Radulović: Narušeno poverenje u čitav sistem (VIDEO)

U školu je upućen tim najboljih stručnjaka obučenih za krizne intervencije, deca će dobiti adekvatnu psihološku podršku, u slučaju škole "Vladislav Ribnikar" sistem nije zakazao - uveravali su nas najviši državni zvaničnici posle tragedije u kojoj su 3. maja u školi ubijena deca. Samo nekoliko nedelja kasnije, otac jedne od ubijenih devojčica odlučio je da javno progovori o tome kako sistem funkcioniše u praksi.

Foto: Insajder

Njegovo svedočenje o seansi kojoj su neki učenici podvrgnuti u školi samo dva dana posle tragedije pokazuje da su institucije, po ko zna koji put, zakazale.

"Doktorka Ranka Radulović je 5. maja, unutar škole videla decu koja su došla da uzmu neke stvari iz škole i među tom decom je bila jedna od Sofijihih najboljih prijateljica. Ona je pod okriljem te škole, uz znanje direktorke te škole, decu uvela u kabinet i tamo im puštala narodnu muziku, navodila ih i govorila im da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojim mrtvih prijateljica i prijatelja. To je bilo bez ikakvog znanja roditelja. Devojčica koja je učestvovala u tome je došla kući uplakana i u traumi od tog dana“, rekao je za televiziju Nova, Slobodan Negić. 

Doktorka Ranka Radulović koja je, bez obaveštavanja roditelja, imala seansu sa učenicima, poslata je u školu "Vladislav Ribnikar" po nalogu Ministarstva zdravlja, a na predlog Univerzitetskog kliničkog centra u kojem je zaposlena. Ona je istovremeno direktorka organizacije Hatorum – Centar za edukaciju i savetovanje iz muzikoterapije. Osim organizovanja kurseva za muzikoterapiju, ta oragnizacija građanima nudi usluge organizovanja muzičkih online sahrana za članove porodice, čak i kućne ljubimce, nudi psihoedukativne antistres vikende za zaposlene, terapije za neplodne parove.
Putem društvenih mreža, a posle dva masovna ubistva, doktorka je pratiocima predlagala da slušaju Bajagu i Garovi sokak, a onima koji su izgubili najbliže ponudila je recept za pravljenje tzv. zvezdane pogače.

"Mislim da ministarstvo ovom prilikom nije imalo uvid u repertoar tehnika koje koristi doktorka Radulović. Ono što je loše je što takve stvari narušavaju poverenje u čitav sistem i poverenja da ono što se pruža deci je stvarno validno i pomažuće“, kaže za "Marker" neuropsihijatarka i psihoterapeutkinja Nevena Čalovska Hercog. 

Doktorka Ranka Radulović je odbila da govori za "Marker" uz obrazloženje da je u školi bila po nalogu Ministarstva zdravlja, bez čije dozvole ne može da daje izjave. Ministarstvo zdravlja u saopštenju navodi da je povodom primedbi na rad dr Radulović naređen vanredni inspekcijski nadzor, a njena matična ustanova - Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra - da je u školu poslala iskusne doktore sa višedecenijskim iskustvom. Iz Klinike je prosleđena i izjava Ranke Radulović koja tvrdi da je deci pustila omiljenu pesmu ubijenog druga jer je procenila da će to pomoći proces žalovanja. Prethodno je procenila da je primereno da putem društvenih mreža reaguje na izjavu oca ubijene devojčice.

"Neko žali u tišini. Neko preko medija. Neko pruža psihijatrijsku prvu pomoć. Po pozivu. Po srcu, pameti i iskustvu“, napisala je Radulović nakon televizijskog gostovanja Slobodana Negića.

Na ceo slučaj reagovalo je i Ministarstvo prosvete, navodeći da metode koje doktorka Radulović zastupa kod nas nisu priznate, kao i da ona više ne radi sa decom i zaposlenima u OŠ "Vladislav Ribnikar". 

Osim pitanja odgovornosti za njeno imenovanje u Krizni štab škole, ostaju otvorena i pitanja kako je moguće da dva dana posle tragedije grupa dece, kako nam je rečeno u Savetu roditelja, samostalno ušeta u školu okruženu policijom, kao i zbog čega niko od osoblja Škole nije o tome obavestio roditelje, i tražio njihovu saglasnost da deca razgovaraju sa psihijatrom. Na ta pitanja "Markera", iz uprave škole ne odgovaraju.

"Mislim da i jedno i drugo predstavlja ozbiljne propuste. Svakako da roditelji treba da budu obavešteni, informisani šta se dešava, šta se planira, šta su njihove mogućnosti i šta oni o tome misle. Apsolutno je njihov glas odlučujući. Ovo je sve urađeno tako da je bilo rizično da ima pozitivan ishod i vidimo da nije imalo dobar ishod. Nestrukturisano, ad hok, sa hodnika. Sve deluje da je urađeno stihijski i zbog toga nije dobro“ ocenjuje neuropsihijatarka i psihoterapeutkinja Nevena Čalovska Hercog. 

U međuvremenu je većina đaka vraćena u školu u kojoj je počinjeno masovno ubistvo, a Vlada je formirala Radnu grupu za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koja sada koordinira aktivnosti na pružanju pomoći porodicama žrtava, učenicima i nastavnicima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.