Slučaj masovnog ubistva u Mladenovcu: Pogrešene procene institucija koštale devet života (VIDEO)

Protiv 21-ogodišnjeg Uroša Blažića, koji je 4. maja u Malom Orašju i Duboni kod Mladenovca počinio masakr u kome je ubio devet i ranio 13 osoba, Više tužilaštvo u Smederevu kuca optužnicu. U istom postupku, ali za nelegalno posedovanje oružja, istraga se vodi protiv njegovog oca, kao i ujaka, i brata od ujaka, na čijem je imanju uhapšen. Odgovornih za greške i propuste u krivičnim i prekršajnim postupcima koji su ranije vođeni protiv Uroša Blažića, nema. Odluke koje su institucije tada donosile, a kojima je oslobođen krivične odgovornosti, pokazale su se kao pogrešne, ali tek posle zločina koji je života koštao devet osoba.

Foto: Insajder

Nepunih 40 sati posle zločina u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, Uroš Blažić je na tri mesta, na putu Malo Orašje - Dubona, usmrtio osam a ranio 14 osoba, uglavnom mladih. Jedan od ranjenih mladića kasnije je preminuo u bolnici. Kod spomenika Palim borcima u Malom Orašju, ispred kuće meštanina kome su majstori popravljali kapiju i, na kraju, ispred osnovne škole u Duboni, Uroš Blažić pucao je iz oružja, za čiju je ilegalnu nabavku prošle nedelje, posle četiri meseca istrage, osumnjičen njegov otac Radiša Blažić, inače vojno lice.  


Posle zločina se saznalo da su protiv Uroša Blažića ranije podnošene krivične i prekršajne prijave, i to za dela sa elementima nasilja. Svi ti postupci završeni su bez kazne. Najozbiljniji postupak protiv Uroša Blažića vođen je za krivično delo napada na službeno lice.

Igor Krtolica, načelnik Odeljenja za suzbijanje organizovanog opšteg kriminaliteta MUP-a za Insajder opisuje kako je došlo do krivičnog dela:

"2020. godine kao maloletno lice Uroš Blažić je vozeći, upravljajući motorom oglušio se o naredbu policijske patrole da stane, te je u nekom trenutku isti sustignut i u tom trenutku je Uroš Blažić laktom leve ruke odgurnuo policijskog službenika i dodavši gas pobegao motorom.“ Za napad na policijaca, Krivičnim zakonikom predviđena je kazna do deset godina zatvora. Uroš Blažić, međutim, nije kažnjen. I tu je napravljen ključni propust. Za to su odgovorni Centar za socijalni rad, Više tužilaštvo i Viši sud za maloletnike. Sve te institucije su pre dve godine bile za to da se krivični postupak protiv Uroša Blažića obustavi. Obustavljanje postupka Sud je obrazložio time da se prvi put pojavljuje u krivičnom postupku, da nije nastavio sa krivičnim delima, da živi u funkcionalnoj porodici, da je redovan učenik, da nema sklonosti ka asocijalnom ponašanju i da su kod njega prisutni odgovornost i kajanje. Sud je procenio i da je sam tok postupka dovoljno uticao na Uroša Blažića da više ne čini krivična dela.

Na osnovu čega je doneta takva procena, za Insajder su odbili da odgovore oni koji stoje iza te odluke: I beogradski Centar za socijalni rad i Viši sud za moletnike. 

Faktori rizika, na osnovu kojih se procenjuje da li će maloletna osoba ponoviti krivično delo, utvrđeni su pravilnicima Centra za socijalni rad. Recidivi su česti, kaže za Insajder pedagog Vera Petrović iz pokrajinskog Centra za socijalnu politiku.

"Ukoliko je uključeno u društvo vršnjaka koje je sklono  vršenju krivičnih i prekršajnih dela, ukoliko postoji disfunkcija u porodici, ukoliko roditelji neadekvantno reaguju pa dete ne ide redovno u školu, već se vide određeni rizici da se neće ni osposobiti za određeni posao, neće ni završiti. Recidiva ima sada dosta dok svi ti postupci, oni zahtevaju određeno vreme i procena i sudski postupci ima slučajeva da dođe do recidiva a još nismo završili ni sa prethodnim , ali onda se to posmatra, naravno dok se ne dokaže krivica, ali već nam to negde signalizira da ako postoji povećan rizik da se intenzivira rad sa detetom i porodicom“, kaže Petrović.

Odluka Suda da je samo pokretanje postupka dovoljno uticalo na Uroša Blažića da ubuduće neće činiti krivična dela, pokazala se pogrešnom već iste godine. Protiv njega je najpre podneta krivična prijava za krađu u jednoj prodavnici, ali je ona ubrzo odbačena. Dve godine kasnije, Uroš Blažić je ubio devet i ranio 13 osoba. U pritvoru je od 5. maja, kada je uhapšen. O odgovornosti institucija koje su ranije, kako se pokazalo, donele pogrešnu procenu i odluku u slučaju Uroša Blažića, četiri meseca pišu samo mediji. Eventualna krivična odgovornost tih institucija, pred institucijama, još nije pokrenuta.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.