Slučaj Periš i nova medijska ekploatacija nesreće

Profit iznad ljudskog dostojanstva, neodgovornost prema javnosti i nepoštovanje novinarske etike - tako izgleda rad pojedinih medija i njihovih novinara kada izveštavaju o zločinima, žrtvama, ubistvima, tragedijama... Poslednji primer je izveštavanje o telu koje je juče pronađeno u Dunavu, u Beogradu.

„Očigledno je da onaj slogan “krv podaje novine” ima veći primat. To dokazuju današnje naslovnice, ne bih rekla svih tabloida ali velikog broja tabloida. Na nama je, na javnosti i društvu da reagujemo, da apelujemo na nadležne da reaguju“, kaže An Mari Ćurčić, novinarka i predstavnica inicijative „Za tebe - važno je“.

Kodeks novinara Srbije jasno definiše kako treba, a kako ne treba izveštavati o ovakvim slučajevima. Nagađanje o identitetu pronađenog tela, objavljivanje fotografija, nepoštovanje privatnosti, dostojanstva i integriteta ljudi nije profesionalno. Ćurčić kaže da se stiče utisak da novinarski kodeks više nikome ništa ne znači, ali smatra da i pored svega postoje primeri dobre prakse na koje treba ukazivati.

„Naravno da tu nema javnog interesa i čini mi se da smo u poslednje vreme skloni da  upadamo u tu zamenu teza. Kada govorimo o izveštavanju, konkretno mislim na rubriku hronika. Nije problem da postoji crna hronika, da izveštavamo o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol. Problem je način na koji to radimo“, naglašava Ćurčić za Insajder.


Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je juče redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone jer, kako su naveli, ljudsko dostojanstvo je važnije od profita. Međutim, tabloidi ne samo da nisu uklonili sporni sadržaj sa svojih portala, oni su ga objavili i na naslovnim stranama svojih štampanih izdanja za danas.

An Mari Ćurčić jedna je od osnivačica kampanje „Stavi se u moje cipele” čiji je cilje skretanje pažnje građana i stručne javnosti na posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol. Ona poručuje da pre svakog „klika, šera i komentara“ svi treba sebe da zapitaju kako bi reagovali da se deli sadržaj njihovih bližnjih.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković gostujući u današnjem Markeru ocenila je da je razlog kršenja „prava na privatnost i prava na dostojanstvo žrtve“ to što medijski radnici i urednici u određenim medijima nemaju svest, ali da ulogu ima i to što ne postoje sankcije.

„Ako mediji ne osećaju posledice toga što krše zakon, oni ne vide razlog da prestanu sa tom praksom koja ima donosi neki profit“, dodala je Novaković.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.