Slučaj Pinki: Grad preuzeo sportski centar, mali akcionari tvrde da su prevareni (VIDEO)

Posle vesti da je Sportski centar Pinki A.D. otišao u likvidaciju, predstavnici Grada i novog gradskog preduzeća kome je taj sportski objekat dat na upravljanje, saopštili su da Pinki nastavlja sa radom i da je likvidirano samo akcionarsko društvo koje je objektom rukovodilo od 1999. godine. Pinki je tada iz javne ustanove transformisan u akcionarsko društvo, na inicijativu Srpske radikalne stranke koja je bila na vlasti u Zemunu. Mali akcionari, koji su tada kupili ili upisali akcije, sada tvrde da su prevareni.

Foto: Insajder

Sportski centar Pinki, nekada ustanova u kojoj su održavane sve važne sportske i kulturne manifestacije u Zemunu punih 20 godina finansirali su zakupci: vlasnici kafića, kuglana, auto-škola. Decenijama taj sportski centar nije imao finasnijsku podršku ni Grada, ni Opštine. Objektom je upravljalo Akcionarsko društvo koje je početkom godine likvidirano.

Danas objektom hale Pinki upravlja Privredno društvo SC Pinki Zemun d.o.o. koje je 31.avgusta 2021. osnovano odlukom Skupštine grada Beograda čime je preuzeto i upravljanje sportskim centrom Pinki. 

Tako je posle dve decenije praktično poništena privatizacija iz 1999. Akcionarsko društvo koje je u međuvremenu rukovodilo Pinkijem je likvidirano zbog, kako je objavljeno, gubitka od 250 miliona dinara. Taj gubitak, međutim, nije nastao iz poslovanja, već je rezultat odluke Opštine Zemun da tom preduzeću oduzme pravo korišćenja objekta. To pravo je bilo jedino što su akcionari stekli u postupku privatizacije Pinkija. 

Ovu privatizaciju mali akcionari godinama ocenjuju kao nezakonitu, navodeći da ih je Opština, kojom je tada vladala Srpska radikalna stranka, dovela u zabludu da kupuju akcije sportskog centra. Ispostavilo se, međutim da objekat nije bio upisan u katastar i da je naknadnom uknjižbom pripao Opštini. Tako je akcionarskom društvu na kraju ostalo samo ovlašćenje da upravlja Pinkijem, odnosno ime i pečat. 

Sada im je - i to oduzeto.

Kupac najvećeg broja akcija bio je NIS, ali su akcije na ime radnog staža upisali i brojni zaposleni u Opštini Zemun. U prethodnom periodu, bez odgovora su ostali njihovi apeli da država obešteti akcionare i poništi  privatizaciju, ili Grad otkupi akcije u Pinkiju.

"Nije bilo političke volje da se jedna nezakonita ili pogrešna privatizacija vrati u normalno stanje", navodi za Marker Dragan Stojković, predstavnik Udruženja malih akcionara KSC Pinki A.D.

Nije bilo ni zvaničnog otkupa akcija. 


Akcionarsko društvo je likvidirano. Iako je bez budžetskog novca i imovine na osnovu koje bi moglo da se zadužuje poslovalo sa profitom. Taj profit je ulagan u održavanje objekta koji je, zvanično, u vlasništvu Grada.

"Koliko ja znam poslovali su pozitivno i domaćinski se odnosili prema Pinkiju", ocenio je Stanislav Glumac, direktor novoosnovanog gradskog preduzeća SC PINKI d.o.o.

I pored toga, a uz obrazloženje da objekat pripada Gradu, 2021. osnovano je gradsko preduzeće koje je preuzelo upravljanje Pinkijem. Stanislav Glumac koji je imenovan za direktora tog preduzeća, tada je rekao da je dogovoreno da NIS ustupi akcije Gradu. Na pitanje Markera šta je NIS dobio zauzvrat, danas kaže da o svemu tome nema pouzdane informacije.

"To su neke nezvanične informacije ali ja u te detalje ne bih ulazio jer nemam pouzdane informacije". 

Dragan Stojković, iz Udruženja malih akcionara KSC Pinki A.D. navodi da je ceo postupak bio netransparentan. 

"Dakle, ništa se ne zna. Mi možemo da nagađamo da se najveći akcionar NIS , pošto su to državni poslovi, na neki način nagodio sa državom I odustao od potraživanja svoje vrednosti", naveo je on.

Udruženje malih akcionara tvrdi da sa njima niko niko nije razgovaro, niti su bili pitani prilikom likvidacije akcionarskog društva. Predstavnik malih akcionara Dragan Stojković, izjavu bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.da je preuzimanjem od akcionarskog društva  Pinki vraćen Zemuncima. smatra licemenrnom jer, kako kaže, nije vraćen u prethodni status javnog preduzeća.

"On pre svega nije rekao ko ga je uzeo da bi on mogao da ga vrati a uzeo ga je tadašnji direktor Pinkija i prvi predsednik Upravnog odbora akcionarskog društva Alksandar Vučić. Druga stvar nije ga vratio javnom preduzeću nego ga je dao na upravljanje društvu sa ograničenom odgovornošću, koje ne polaže račune za svoje poslovanje. Ovo je bila javna ustanova, kulture sporta , omladine i ona kao takva ne može biti na raspolaganju društvu sa ograničenom odgovornošću", navodi Stojković. 

I dok iz Grada objašnjavaju da je praksa da svim sportskim objektima upravljaju društva sa ograničenom odgovornošću, novi direktor Pinkija najavljuje i da će građani Opštine Zemun od sada u tom objektu imati brojne pogodnosti.

"Popusti vezano za zemunske kartice, besplatne karte u organizaciji i dogovoru sa opštinom Zemun i niz drugih akcija koje sprovodimo samostalno, sa gradskom opštinom Zemun ili sa gradskim sekreterijatom za sport I omladinu", istakao je Stanislav Glumac. 

Kako je rečeno novinarima Markera, od ideje da se Pinki sruši i na njegovom mestu izgradi nova sportska hala, o čemu je bilo reči prošle godine posle osnivanja gradskog preduzeća Pinki doo, u međuvremenu se odustalo.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.