Smanjenje inflacije - sledeće godine (VIDEO)

Na osnovu namirnica koje se prodaju po akcijskim cenama, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović ocenjuje da smo pobedili inflaciju. Ekonomisti se ne slažu. Metodologija merenja inflacije je drugačija od ministrove, a smanjenje inflacije se, kažu, očekuje tek sledeće godine.

Kupcima je cilj da kupe što više namirnica za manje novca, nekad i nauštrb kvaliteta. Postoje i grupe na društvenim mrežama, u kojima građani razmenjuju informacije o cenama istih proizvoda u različitim prodavnicama. Posebno su popularne akcije, kada radnje u određenom vremenskom periodu snižavaju cene pojedinim artiklima. Zbog akcijskih ponuda, resorni ministar veruje - da smo pobedili inflaciju. 

Ekonomista Duško Bodroža sa Beogradske bankarske akademije podseća da inflacija nije pobeđena na svetskom nivou pa, samim tim, ni u Srbiji.

"Zvanična metodologija za kretanje inflacije, koja se primenjuje i kod nas i u razvijenim zemljama jeste indeks potrošačkih cena. I on nam upravo pokazuje da su inflatorni pritisci i dalje prisutni u našoj zemlji. Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, inflacija je u mesecu aprilu povećana za 0,7 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na prethodnu godinu, inflacija rasla za 15,1 posto. Svakako dolazi do usporavanja inflacije, međutim, ne možemo da kažemo da dolazi do pada inflacije i nije realno za očekivati u nekom bližem periodu, da će inflacija da padne", rekao je Bodroža.

Ono što najviše zanima građane jeste kada će inflacija biti niža, a njihova kupovna moć veća. Inflacija u Srbiji i dalje je jedna od najvećih u centralno-istočnoj Evropi, kaže Svetozar Tanasković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

"Kada kažemo da se inflacija smanjuje u stvari je pravilnije reći, inflacija usporava. Odnosno, rast cena i dalje postoji, samo je on sada manji nego u prethodnim mesecima. Dok god je inflacija pozitivna to znači da su vam cene veće nego što su bile, bar godinu dana ranije, ako je to bazni period poređenja. Samo je pitanje da li rasti jedan-dva posto koliko smo navikli pre ove krize ili rastu kao sada, 15, 13, 16 posto godišnje", objašnjava Tanasković.


Sagovornici "Markera" procenjuju da će sledeće godine inflacija biti jednocifrena, ali i dalje iznad cilja Narodne banke, odnosno iznad dva odsto. Cene će i dalje rasti, samo sporije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.