Sovilj: Vreli talas „Lucifer“ iz Evrope stigao u Srbiju, u subotu na snazi crveni meteoalarm

Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj rekao je u izjavi za Insajder da se na području Srbije danas i sutra očekuju maksimalne temperature od 34 do 38 stepeni. U subotu, kako najavljuje, očekuje se vrhunac toplotnog talasa i temperatura do 40 stepeni.

Ada Ciganlija. Foto: FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sovilj je rekao da će se temperature u subotu kretati od 37 do 40 stepeni. Zbog čega će, kako objašnjava, na snazi biti najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm.

„Praktično sledeće sedmice će se zadržati veoma toplo vreme, ali sa temperaturom od 34 do 38 stepeni. Zbog toga je RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature koje će važiti tokom cele poslednje dekade jula meseca, odnosno u narednih deset dana“, objasnio je sagovornik.

„Lucifer“ stigao iz Evrope do Srbije 

Sovilj kaže da je izvorište ove tople vazdušne mase sever Afrike, odnosno pustinja Sahara. 

„Toplotni talas – Lucifer je najpre zahvatio jugozapadnu i zapadnu Evropu, pa je tako na Pirinejskom ostrvu zabeležena temperatura preko 45 stepeni, u Francuskoj od 40 do 42 stepena, a po prvi put u istoriji merenja i u Velikoj Britaniji je izmereno 40 stepeni“, objašnjava Sovilj.

Preko oblasti Alpa i srednje Evrope, kako navodi sagovornik, ovaj topao vazduh stigao je i do Balkanskog poluostrva pa tako, kako navodi, i do Srbije uslovljavajući visoke temperature.

Sovilj: U narednih 10 dana izostaće padavine, savetujemo oprez

Sovilj je ponovio da je u prethodnom periodu u zapadnoj i jugozapadnoj Evropi registrovan veliki broj požara.

„U narednih deset dana savetujemo oprez i na našim prostorima, pre svega zato što će padavine u većini mesta izostati“, istakao je on.

Sovilj je rekao da zbog povećavanja koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi, koji je, kako navodi, gas stakle bašte i zbog kojeg je poslednjih decenija primetan trend porasta temperature i u narednim godinama možemo da čekujemo učestalu pojavu toplotnih talasa. 

Tvrdi da se to može očekivati u zapadnoj Evropi, ali i na Balkanskom poluostrvu.

SETNJA GRADOM
Beograd. Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC (Photo: SAVA RADOVANOVIC)

Preporuka građanima: obavezna hidratacija, izbegavanje direktnog zračenja, poslove na otvorenom obavljati ujutru i uveče

Meteorolog Sovilj kaže da je hidratacija primarna i obavezna. Ističe da treba izbegavati direktnu izloženost suncu od 11 do 16 časova.

Ljudima koji borave u klimatizovanim prostorijama Sovilj savetuje da razlika u temperaturi između tog i spoljnog prostora ne bude veća od 6 do 7 stepeni. 

„Zbog visokih temperatura, takođe savetujem da se teži poslovi, gde su radnici izloženi direktnom suncu, obavljaju u jutarnjim ili kasnim večernjim satima“, dodao je on.

Vrućine i požari u Evropi

Vlasti širom južne Evrope tokom prethodnih dana bore se da uspostave kontrolu nad šumskim požarima koji su zahvatili Španiju, Grčku i Francusku.

Više od 1.000 smrtnih slučajeva do sada je registrovano u toplotnom talasu koji je trajao skoro nedelju dana u Portugalu i Španiji. Temperature u Španiji dostigle su čak 45,7 stepeni Celzijusa.

U njima je stradalo više stotina ljudi. Naučnici za ovakve vremenske katastrofe krive klimatske promene.

Šumski požar u jugozapadnoj Francuskoj
Šumski požar u jugozapadnoj Francuskoj. Foto: Beta/SDIS 33/AP

U Francuskoj, zbog šumskih požara, evakuisano je više od 14.000 ljudi. Francuska je izdala crvena upozorenja za nekoliko regiona, a stanovnici su pozvani „da budu izuzetno oprezni“.

Stanovnici Leirie u Portugalu napustili su svoje domove zbog šumskih požara.

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv velikih požara na granici Italije i Slovenije. U Italiji, prognostičari očekuju da će narednih dana temperature biti iznad 40 stepeni.

U Grčkoj je zbog požara na ostrvu Salamini evakuisano nekoliko područja. Požar koji je izbio na planini severoistočno od Atine vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu.

U studiji objavljenoj u časopisu "Environmental Research: Climate" navedeno je da je velika verovatnoća da klimatske promene pogoršavaju toplotne talase.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.