Specijalni tužilac izneo sumnju da je kandidat za Pravosudnu akademiju znao pitanja unapred (VIDEO)

Slučaj koji su zabeležile kamere Pravosudne akademije ponovo je istakao značaj transparentnosti i uključenosti javnosti u rad pravosuđa. Jedan član Komisije javno je posumnjao da je jedan od kandidata, koji je polagao usmeni ispit želeći da postane polaznik Akademije, došao na ispit sa unapred dobijenim odgovorima.

Tagovi:

Foto: Insajder

U direktnom prenosu polaganja usmenog dela prijemnog ispita za Pravosudnu akademiju, tokom izlaganja jednog kandidata, reagovao je glavni javni tužilac u Tužilaštvu za organizovani kriminal Mladen Nenadić, sumnjajući da je polaznik unapred dobio pitanja na koja je odgovarao.

"Ja moram da reagujem. A zašto moram da reagujem. Pogledajte svi odgovore koje mi imamo ovde ispred nas. Kolega je od reči do reči pročitao ono što mi imamo ispred nas. Ja zaista moram da reagujem jer preko ovoga, zbog svoje čast i i posla koji radim, ne mogu i neću da pređem. A nadam se da postoji snimak odgovora koleginog, bukvalno smo pratili. Od reči do reči je pročito odgovor koji mi imamo ispred nas“, rekao je Nenadić.

Polaznik je zatim napustio salu, a tužilac je ponovio da preko toga neće da pređe. Na snimku je zatim isključen ton. 

U odgovoru Markeru, Pravosudna akademija navodi da je došlo do greške, koju je kandidat iskoristio.

"Prilikom izvlačenja pitanja kandidat je greškom izvukao pitanje sa nacrtom tačnog odgovora, a koji se daje članovima Komisije. Kandidat tu činjenicu nije prijavio, te je zbog toga diskvalifikovan iz postupka. Ističem da ova greška nije ugrozila integritet procesa u odnosu na druge kandidate“, navodi se u odgovoru Pravosudne akademije.


Pravosudna akademija, na kojoj je konkurisao, državna je ustanova osnovana sa ciljem da, kako se navodi u zakonu, doprinese profesionalnom, nezavisnom, nepristrasnom i efikasnom obavljanju sudijske i tužilačke funkcije i stručnom i efikasnom obavljanju poslova sudskog i tužilačkog osoblja. 

Pravnik Milan Antonijević kaže da je ovaj video pokazatelj nemarnog odnosa prema ulasku u Pravosudnu akademiju. 

"Samim tim što na ovakav način pokušavate da uđete u krug onih koji su  odabrani da budu sudije i tužioci govori o tome da zaista ne shvatate čemu služi pravnička profesija, šta je integritet i kako se za njega izboriti. Drugo pitanje koje se ovde postavlja je i odgovornost za odavanje informacija, vi time urušavate sistem ulaska na Pravosudnu akademiju“, objašnjava Antonijević.

Posle nedavnih ustavnih reformi, Pravosudnoj akademiji uvećane su nadležnosti, pa tako kandidat za sudiju koji se prvi put bira na sudijsku funkciju i koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji - nije dužan da polaže ispit koji organizuje Visoki savet sudstva. 

Isti slučaj važi i za buduće tužioce, a razlog za to je, kako piše u pravosudnim zakonima, to što se kandidatu kao merilo stručnosti i osposobljenosti uzima završna ocena na početnoj obuci na Pravosudnoj akademiji. 

"Ovaj video govori o mnogo većoj pažnju koju moramo posvećivati upravo na ulazak u Pravosudnu akademiju. Ono što ne sporim, to je kvalitet obuke koja se na Pravosudnoj akademiji dobija, ali način ulaska je i te kako značajan jer je to jedna reka u koju kada uđete, izađete iz nje kao formirani sudija, ili formirani tužilac i automatski ulazite u sistem i moramo se vratiti na te etičke vrednosti i integritet“, smatra Antonijević.

Pored tužioca Mladena Nenadića, u komisiji za prijem novih polaznika Pravosudne akademije su i sudija Apelacionog suda u Beogradu Irena Vuković, sudije Vrhovnog suda Branka Dražić i Bojana Paunović, kao i javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Leposava Vujanović Porubović. Oni, međutim, nisu reagovali. 

U međuvremenu, na sajtu Pravosudne akademije, objavljena je i rang lista kandidata za upis 13. generacije, na kojoj spornog kandidata nema.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.