Vučić i El Sisi: Ovo je istorijska poseta, ubrzaćemo saradnju na svim poljima

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi, danas su u Beogradu usvojili zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje. Predsednici dve zemlje su posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put rekao je u izjavi za Insajder da Srbiju i Egipat povezuje saradnja na tri stuba – srpski izvoz žitarica, potencijalni uvoz tečnog prirodnog egipatskog gasa i vojna saradnja.

Rašeta to ocenjuje kao najvažniji cilj današnjih razgovora.

"Egipat je najveći svetski izvoznik pšenice i traži saveznike, jedan deo ćemo i mi izvoziti, pomenuli su zvaničnici. Sa druge strane imamo Egipat koji je postao ozbiljan izvoznik gasa i to treba da se iskoristi kao altrernativa ruskom gasu", rekao je Rašeta.

On tvrdi da bi sve to mnogo značilo Srbiji. 

Rašeta: Tradicionalno dobra saradnja dve zemlje

Svetska i ekonomska kriza, kako kaže Rašeta, vode do toga da države traže saveznike i nove partnere. 

"Sisi se nalazi u diplomatskoj ofanzivi dva meseca. Pre Beograda bio je u Berlinu, posle Beograda će ići u Pariz i tu je fokus egipatskog predsednika na nekoliko stvari. Jedna je ona koja Egipat najviše pogađa, a to su problemi koji se tiču klimatskih promena",  ističe Rašeta.

On je dodao da Egipat ima nesigurne odnose sa Libijom, Etiopijom, Sudanom, i da traži stabilnost na Zapadu.

Problemi klime i vode, kako navodi sagovornik Insajdera, biće glavne teme razgovora i on će biti u fokusu do Samita o klimatskim promenama u Egiptu, u novembru, gde ce to biti glavna tema.

Rašeta je rekao da posle četiri decenije egipatski predsednik dolazi u Srbiju i dodaje da sve to pokazuje da Srbija i Egipat tradicionalno imaju dobre odnose.

"Egipat će biti država koja će imati veliku ulogu u budućnosti", navodi sagovornik.

Poslovni forum Srbija-Egipat: Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ovaj poslovni susret srpskih i egipatskih privrednika vidi kao odličnu priliku za razvoj još boljih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Egipta moguća je i u namenskoj industriji, zdravstvu, kulturi.

"Mi ćemo se postarati da do marta naredne godine završimo uspostavljanje redovne avio linije između Beograda i Kaira", kazao je Vučić. 

Egipatski predsednik istakao je da u Egiptu privrednici iz Srbije mogu da učestvuju na projektima kao što su izgradnja aerodroma i puteva.

Dodao je da Srbija i Egipat ima veliki potencijal i za razvoj poljoprivrede.

Na poslovnom forumu u Beogradu učestvovalo je 30 kompanija iz Egipta i 250 firmi iz Srbije.

Vučić: Poseta El Sisija za Srbiju ima istorijski karakter

Vučič je ocenio da poseta El Sisija za Srbiju ima istorijski karakter i da sporazumi potpisani sa Egiptom, kako kaže, govore o širini saradnje između dve zemlje.

Predsednik Srbije kaže da mu je velika čast što Srbija ima priliku, posle gotovo četiri decenije, da ugosti egipatskog predsednika. 

"Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo da radimo zajedno",  rekao je predsednik.

Razgovarali su, kako kaže, o mnogim tema.

"Siguran sam da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica Egiptu. Dobili smo sertifikate za pšenicu i jabuku, nadamo se i za goveđe meso. Pokušaćemo do kraja godine da usaglasimo sporazum o slobodnoj trgovini", istakao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da smatra da u oblasti vojno-tehničke saradnje Srbija i Egipat imaju mnogo toga da ponude jedni drugima. 

El Sisi: Egipat očekuje još jaču saradnju sa Srbijom

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi rekao je da je rezultat dosadašnjih kontakata Srbije i Egipta jedna "nova vizija" saradnje dve zemlje i da Kairo očekuje još jaču saradnju s Beogradom, u svim sferama.

Dodao je da su teme razgovora sa predsednikom Srbije bile i situacija u Palestini i Libiji, kao i posledice situacije u Ukrajini na situaciju u svetu.

"Egipatska vizija je da se sve reši na miran način i kroz sporazume, pogotovo kriza u Ukrajini", rekao je el Sisi. 

Dodao je da je bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito veoma poštovan u Egipitu.

Predsednik Egipta se zahvalio na saradnji dve države u prethodnom periodu i dodao da je zahvaljujući tim posetama danas potpisan veliki broj dokumenata, koji će dati novu viziju saradnje dve zemlje.

Potpisano više sporazuma i memoranduma

Potpisani su ugovori između Srbije i Egipta o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede, kao i program saradnje u oblasti kulture i umetnosti.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra. 

Dve strane su potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisan je i Memorandum o saradnji Radiotelevizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, potom sporazum o saradnji Muzeja afričke umetnosti i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, sporazum o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona, kao i Memorandum o razumevanju Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet.

Izvor: Beta, Tanjug, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.