Šta mladi u Srbiji misle o demokratiji, EU, jakom lideru i legalizaciji marihuane

Gotovo 50 odsto mladih želi da se iseli iz Srbije, 57 odsto smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod da sledi, a 41 odsto je protiv ulaska u Evropsku uniju – neki su od zaključaka iz istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) predstavljenih povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava danas.

Foto: Srđan Ilić.

Alternativni izveštaj, rekli su iz KOMS-a, napravljen je jer je naše društvo „imalo potrebu da sazna iz druge perspektive kakav je položaj mladih, jer od institucija ne dobijamo te informacije“.

Da demokratija nije najbolji oblik političke vladavine – mišljenje je 23 odsto mladih u Srbiji, pokazuje izveštaj KOMS-a.

„Na uverenje da je jak lider najbolja opcija utiče celokupna globalna politička situacija gde se često lideri i jako vođstvo stavljaju u prvi plan kao garant stabilnosti bezbednosti društva i države. Ta situacija kod mladih stvara utisak da se osećaju nesigurno i u postojanju vođe vide najbolje rešenje za državu“, rekla je generalna sekretarka KOMS-a, Miljana Pejić. 

Ona je navela da mladi u rasponu od 15 do 30 godina, o kojima je sprovedeno istraživanje, više podržavaju ideju jakog lidera, kao i da se zaključci istraživanja ne razlikuju od sličnih u Evropi, baš zato što je to globalni trend.

Da Srbiji nije potreban vođa smatra 28 odsto, a odgovor na to pitanje ne zna 15 odsto ispitanih. Od ispitanih regiona, ispitanici iz beogradskog su najmanje za jakog vođu. 

Istraživanje je pokazalo da 44 odsto mladih smatra da je demokratija najbolji oblik političkog vladanja, 33 odsto ne zna odgovor na to pitanje, dok 23 odsto ne smatra da je tako.

Kad se uporedi sa prethodnim godinama, poverenje u demokratiju neznatno je opalo, mada je i dalje na znatno višem nivou u odnosu na 2017. i 2018. godinu.

Čak 80 odsto mladih smatra da ne može da utiče na političke odluke, odnosno ta mogućnost je ocenjena sa jedan ili dva (odnosno najnižim ocenama), a istraživanje je pokazalo i da na izborima nije glasalo 42 odsto mladih.

Do demotivisanosti je dovelo uverenje da izbori neće ništa promeniti, da su svi političari isti, kao i da političarima opšti interes nije u prvom planu.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) - 41 odsto mladih odgovorilo je da se protivi, 33 da podržava, a 26 odsto mladih ne zna odgovor na to pitanje. 

 Kako su naveli u izveštaju KOMS-a, u pitanju je značajan rast protivljenja članstvu u EU, i to za osam odsto u poređenju sa prošlom godinom. 

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto mladih želi da se odseli iz Srbije, dok 40 odsto ne otpisuje ovu mogućnost. Kao glavna odredišta se navode Evropa i Amerika.

Istraživanje je obuhvatilo i zdravstveni aspekt, i pokazalo da je 14 odsto bar jednom uzelo kokain, a 55 odsto marihuanu. Za legalizaciju u medicinske svrhe je 26 odsto mladih. Porasla je podrška i za opštu legalizaciju marihuane na 53 odsto, sa prošlogodišnjih 49. 

Istraživanje je urađeno u periodu od maja do jula ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.117 mladih, naveli su iz KOMS-a.

Udovičić: Vi ste sadašnjost kojom se ponosimo

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je danas mladima Međunarodni dan mladih.

„Vi ste sadašnjost kojom se ponosimo i budućnost u koju bezrezervno verujemo - čestitamo vam Međunarodni dan mladih“, napisao je Udovičić u čestitki objavljenoj na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva.

Istraživanja Ministarstva omladine i sporta pokazala su da i ove, kao i prethodnih godina, ekonomski problemi najviše brinu mlade. 

Džeparac mladima uglavnom daju roditelji sa kojima živi čak 65 odsto njih. Posao nema više od polovine i to je jedan od ključnih razloga zašto svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbiju.

Međunarodni dan mladih u Srbiji obeležava se od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Svakog 12. avgusta širom sveta države, institucije, organizacije skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu. Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih 2000. godine, a u Srbiji on se zvanično obeležava od 2007. godine. 

Ministarstvo za rad: Kontinuirana podrška mladima jedan od prioriteta

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada Ministarstva.

„U prethodnom periodu zabeležen je trend smanjenja učešća mladih na evidenciji nezaposlenih, a Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku mladima, kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja“, naveli su iz Ministarstva za rad.

Kako je saopšteno, unapređenje položaja mladih na tržištu rada je jedan od ključnih ciljeva Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, a u skladu sa tim strateškim dokumentom predviđene su i različite mere aktivne politike zapošljavanja, kao što je program „Moja prva plata“. U toku prva dva ciklusa ovog programa bilo je uključeno oko 18.000 mladih, a iz Ministarstva podsećaju da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.