Šta Srbija ima od ingerencija na Kosovu? (VIDEO)

Pregovori Beograda i Prištine traju godinama. Od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013-te, Srbi su integrisani u kosovsku policiju, pravosuđe i učestvuju na lokalnim i parlamentarnim izborima. U Ustavu Srbije piše da je Kosovo i Metohija njen neodvojivi deo. Upitne su, međutim, njene ingerencije na terenu.

Foto: Insajder

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, osim lokalnih vlasti koje su izabrane na kosovskim izborima, funkcionišu i privremeni organi, koji obavljaju pojedine poslove opštinskih organa po srpskom sistemu. Njihove članove postavila je Vlada Srbije, i mandat im se produžava godinama.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović za Marker kaže:

„Posle potpisivanja Briselskog sporazuma Srbija je sve manje na prostoru Kosova i Metohije. Ja često kažem, mi još imamo dva slova od Srbije—SR. Tako da Srbija nema više nikakve ingerencije, ni u lokalnoj samoupravi, ni u javnim preduzećima. Kad govorim javnim preduzećima, pre svega mislim u Elektroprivredi, Trepči i Gazivodama. Bez obzira što se ovde u Srbiji prikriva to. Naravno, Srbija ima ingerencije u zdravstvu i prosveti. To je nešto protiv čega nema ništa ni albanska strana. I to je nešto što je predviđeno Ahtisarijevim planom. To je nešto što je ugrađeno i u Ustav i u zakone Kosova".  

Sa mišljenjem o školstvu i zdravstvu složio  se analitičar Milan Krstić, koji za Marker dodaje i sledeće:

" U srpskim sredinama se vrše školski programi po programima i sa udžbenicima Republike Srbije. I to je vrlo važno za opstanak srpskog naroda na Kososvu. Međutim, brojna druga pitanja su ostala otvorena. Jedno od pitanja koje jeste regulisano ranije i Ahtisarijevim planom jeste položaj SPC i nedvosmisleno i u kosovskim zakonima je  napisano da je u pitanju SPC jedinstveni entitet sa sedištem u Beogradu, ali onda vidimo u praksi da primera radi SPC se ne vraća imovina, recimo imovina manastira Dečani.”

Ipak, Goran Bogdanović misli da je Briselski sporazum oduzeo dodatno ingerencije koje je Srbija imala nakon 1999-e godine na Kosovu:

" Na žalost, u drugim oblastima Srbija je Briselskim sporazumom bukvalno izgubila sve ono što je imala od 2012-te godine“.

Srbi na severu Kosova i Metohije su, početkom novembra, napustili kosovske institucije. Tako da sada tamo nema srpskih policajaca, sudija, tužilaca, kao ni zaposlenih u lokalnoj vlasti - od portira u opštini do gradonačelnika. Poslednji dogovor Beograda i Prištine - o registarskim tablicama - oročen je na godinu dana. Od kraja novembra ove godine, ako se nešto ne promeni, više neće biti ni srpskih tablica.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.