Stefanović: Avion Antonov prevozio municiju srpske firme u Bangladeš, poginulo osam članova posade

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je danas da se avion tipa Antonov 12 sinoć oko 23 časa srušio kod Kavale na severu Grčke. Prema njegovim rečima avion je prevozio 11,5 tona municije srpske namenske industrije za Bangladeš. U nesreći je poginulo osam članova posade.

Mesto nesreće gde je avion Antonov koji je poleteo iz Niša sa vojnom oprenom privatne firme srpske namenske industrije pao kod Kvale. Foto: Beta/AP Photo/Giannis Papanikos

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je avion ukrajinske firme „Meridijan ltd.“ poleteo iz Niša sinoć oko 20.40h. Prevozio je municiju srpske privatne firme Valir za Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je planirano tehničko sletanje u Amanu, Rijadu i Ahmedabadu. 

"Ovaj avion je imao sve uredne dozvole, sve u skladu s međunarodnim propisima", rekao je Stefanović i dodao da nisu tačni navodi medija da je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije za Ukrajinu. 

Flightradar24 navodi da je poslednji signal iz letelice poslat u 21.47, u trenutku kada je avion bio na visini od oko 106 metara, oko 36 kilometara od aerodroma Kavala.

Prema pisanju portala Prototema, izvešstaji sugerišu da je avion u vazduhu izgubio četvrti motor i da se zapalio.

Ministar je saopštio da među članovima posade nema državljana Srbije, i da misli da su svi državljani Ukrajine. Ministar odbran rekao je i da je avion prevozio minobacačke osvetljavajuće i školske mine, i da su avioni kojima se transportuje ova oprema, širom sveta, velikog kapaciteta i pre svega ih je proizvodio bivši SSSR, a koriste ih Rusija, Belorusija i Ukrajina.  

Naglasio je i da se od 2016. godine sistemski vodi, kroz softver, evidencija za svaki let i dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije. Nijedna dozvola nije izdata za transport naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini ili Rusiji, niti je bilo upita. 

"U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze ovo naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u Ukrajini ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu, i oni su uglavnom angažovani širom sveta na prevozu ove robe", objasnio je Stefanović.  

On je istakao da će Srbija i dalje izvoziti naoružanje smo u skladu sa međunarodnim propisima, navodeći da je u prethodnoj godini imala izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, dok je realizovanih bilo oko 500 miliona dolara. 

Prema informacijama iz Grčke stručnjaci vojske i grčke Komisije za atomsku energiju trebalo bi da upotrebe dron da se približe olupini aviona.

Valir doo je srpska kompanija koja je u potpunosti registrovana da obavlja spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i drugih odbrambenih rešenja.

Kijev: Svi članovi posade srušenog aviona Ukrajinci

Svi članovi posade ukrajinskog transportnog aviona Antonov-12 koji se srušio na severu Grčke bili su državljani Ukrajine, saopštio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je preliminarni uzrok nesreće u kojoj su poginuli svi članovi posade kvar jednog od motora.

Dodao je da je po instrukcijama ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe formiran operativni štab pri konzulatu Ukrajine u Solunu. „Ukrajinski konzuli su već stigli na mesto nesreće i sarađuju sa spasiocima i pripadnicima grčke policije kako bi utvrdili sve okolnosti incidenta“, naveo je Nikolenko.

Demokratska stranka: Izjave srpskih i grčkih zvaničnika o padu aviona se ne podudaraju

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da se izjave srpskih i grčkih državnih zvaničnika o padu ukrajinskog aviona na teritoriji Grčke, koji je poleteo iz Srbije, ne podudaraju, i zatražio da se "hitno saopšti puna istina o toj nesreći".

Kako je u saopštenju naveo predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević, "ljudi poput Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika", već ih informišu o "detaljima vezanim za ovu po državu Srbiju veoma opasnu avionsku nesreću".

"Zato hitno očekujemo punu istinu o svim okolnostima vezanim za ovaj nemili događaj do koje možemo doći samo nezavisnom istragom koja će rasvetliti sve činjenice o padu aviona i teretu koji je nosio", kazao je Milivojević.

Izvor: Beta-AFP/Tanjug/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.