Stručnjak za energetiku: Nema naznaka da će snabdevanje Srbije ruskim gasom biti smanjeno nakon obustave rada Severnog toka

Rusija je na neodređeno vreme 3. septembra obustavila dotok prirodnog gasa putem gasovoda Severni tok 1, koji Evropu snabdeva tim energentom ispod Baltičkog mora. Ovaj potez Rusije ne bi trebalo da izazove velike posledice u Evropskoj uniji koje ranije nisu predviđene, a nema naznaka da će snabdevanje Srbije ruskim gasom preko Turskog toka biti umanjeno, izjavio je stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

Cevi gasovoda Severni tok 1 u Lubinu, Nemačka. Foto: Beta/Jens Buettner/dpa via AP

Ruska državna energetska kompanija Gasprom saopštila je da je otkrila curenje na Severnom toku 1, što znači da bi gasovod mogao ostati zatvoren neodređeno vreme. Rusija krivi sankcije koje su joj uvedene za zaustavljanje rutinskog održavanja Severnog toka 1.

"Evropska unija je poprilično uspela da popuni svoja skladišta prirodnog gasa i pre roka koji su utvrdili. To posebno uključuje Nemačku. Srbija prirodni gas iz Rusije dobija preko Turskog toka. Ne vidim naznake će dogovorene ispuruke Srbiji i Mađarskoj, koje režim u Kremlju smatra prijateljskim državama biti smanjene", kazao je Kapor za Insajder.

Kapor je dodao da Bugarska, preko koje tranzitira Turski tok, po svim pokazateljima neće da reaguje i prekine dotok tog energenta preko ovog gasovoda.

On je podsetio da je Rusija ranije smanjila količinu dogovorenih ispuruka gasa zbog remonta turbine gasovoda nemačke kompanije Simens, a koju Moskva nakon popravke u Kanadi zbog birokratskih razloga nije htela da preuzme.

Turbina Severni tok 1
Turbina u Kanadi za gasovod Severni tok 1 u Muelhajmu, foto: Beta/Thissen/dpa/AP(Photo: Bernd Thissen)(c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Toga su bili svesni i EU komesari pa je sve ovo i bilo očekivano", zaključio je Kapor.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je ranije Evropsku uniju da bi Moskva mogla da zaustavi dotok prirodnog gasa u blok ukoliko uvede ograničenje cena za ruske isporuke, na šta je pozvala šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je 2. septembra pozvala na ograničenje cene ruskog gasa u pokušaju da se spreči manipulisanje Moskve energetskim tržištem Evropske unije u znak odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu krajem februara.

Prošlog meseca gasovod je bio zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Novi prekid snabdevanja Gasprom je najavio manje od dve nedelje.

Moskva je smanjila snabdevanje gasom na 40 procenata kapaciteta u junu i na 20 procenata u julu, tvrdeći da postoje problemi u održavanju do kojih je, kako su naveli, došlo usled zapdnih sankcija, jer oprema nije mogla na vreme da bude vraćena i instalirana.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.