Suđenje Dijani Hrkalović: Belivuk se dopisivao sa Nenadom Vučkovićem, u prepisci i „Dijana“, „ministar“ i „galerija bezbednosno interesantnih osoba“

Nenad Vučković prvi put je danas poimence i zvanično, na sudu naveden kao osoba koja je komunicirala sa Veljkom Belivukom. Na suđenju Dijani Hrkalović, izvedeni su transkripti SMS poruka sa Belivukovog telefona, od kojih su neki ranije bili dokaz i na suđenju za ubistvo beogradskog karatiste Vlastimira Miloševića. U postupku koji je javnosti poznat kao „ubistvo na šinama“ 2017. godine, pred sudom je navedeno da je Belivuk komunicirao sa izvesnim Vučkom.

Dijana Hrkalović. Foto: Srđan Ilić

Tek danas na suđenju Dijani Hraklović, sudija je rekla da je reč o Nenadu Vučkoviću. 

Sudija nije precizirala ko je Nenad Vučković o kojem je reč. 

Ono što je od ranije poznato je da je oficir u Žandarmeriji MUP-a, Nenad Vučković, bio blizak sa navijačima Partizana. 

Insajder je još 2016. objavio fotografiju sa tribina na kojoj je policijski oficir Nenad Vučković u društvu sa Veljkom Belivukom i Aleksandrom Stankovićem, tada vođama Partizanovih navijača.

Transkripti SMS poruka koje je Belivuk razmenio sa Vučkovićem nisu javno pokazani iako je suđenje bilo otvoreno za javnost, već su ih mogli videti samo učesnici u postupku. 

Nakon uvida u ovaj dokaz sudija se obratila optuženoj Dijani Hrkalović i tada prvi put navela ime Nenada Vučkovića. 

„Videli smo SMS prepisku između Veljka Belivuka i Nenada Vučkovića u kome se pominje „Dijana“ i „D“. „Da li želite to da komentarišete?“, pitala je sudija Slađana Marković optuženu Dijanu Hrkalović.

Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije odgovorila je da „nema šta da se izjašnjava“, insistirajući da se u transkriptima pominje i ministar.

„Važno je da se istakne. Pominje se ’ministar’, ’moj ministar’, i ’Nebojša’, rekla je Hrkalovićeva na sudu.

Ni Hraklovićeva ni sudija nisu precizirale, u kom kontekstu se pominje „ministar“. Sudija je objasnila da „to nije predmet optužnice“, a da se pitanje odnosi na optuženu. 

„Pominje se ’D’ i ’Dijana’. Da li ste to vi?“, ponovila je sudija.

„Osporavam da sam to ja“, kratko je odgovorila Hrkalovićeva.

Belivukovu SMS prepisku objavili mediji

Nekoliko poruka iz Belivukovog telefona čitano je još 2017. godine, na suđenju za ubistvo Vlastimira Miloševića, u kom je Belivuk bio optužen za pomoć izvršiocu. U tim porukama nije bilo ovih u kojima se pominje „Dijana“ ili „D“. 

Šire delove SMS prepiske iz Belivukovog telefona su tek početkom ove godine objavili mediji i to tako što su se pozvali na nezvanične izvore. „Dijana“ se prema navodima KRIK-a i NIN-a pominje u objavljenim porukama koje su Belivuk i „Vučko“ navodno razmenili samo nekoliko sati nakon ubistva Aleksandra Stankovića u oktobru 2016, kada je Belivuk, kao svedok bio na saslušanju u beogradskoj policiji. 

„D“ se zatim, prema istim navodima, pominje u porukama koje su Belivuk i Vučko razmenjivali nedelju dana posle ubistva Stankovića. Belivuk tada pita „Vučka“ da od osobe koju oslovljava sa „D“ traži dozvolu da ubistvo Stankovića reši na ulici.

 „Slučaj Arkan koji je bio država nije rešen nikako drugačije nego ulicom. Da se pravosuđe pitalo još bi se svi šetali Beogradom živi. Pitaj D za ostale načine da se reši“, navodno je glasila jedna od SMS poruka koju je poslao Belivuk.

Autentičnost poruka koje su objavili mediji zvanično nije potvrđena, ni demantovana, a transkript razmenjenih poruka između Belivuka i Nenada Vučkovića je u međuvremenu uvršten u pisane dokaze u postupku koji je pokrenut protiv Dijane Hrkalović i još dvojica bivših funkcionera MUP-a. S obzirom da javnost na suđenju nije imala prilike da vidi transkripte, još nije poznato da li je reč o istim porukama koje su mediji objavili. 

Milenković: U Belivukovim SMS porukama garnitura bezbednosno interesantnih osoba 

Osim optužene Dijane Hrkalović, transkripte predočenih poruka komentarisao je i optuženi Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode.  

„U Belivukovim porukama se vidi garnitura bezbednosno interesantnih osoba. Nisam se bavio operativnim radom, ono što znam od kolega rukovodilaca je da nije bilo dokaza protiv osoba koje se pominju u sms prepisci“, naveo je Milenković i dodao da se u toj prepsici „vide elementi većeg broja krivičnih dela“.  

Hrkalović: Izveštaj o transkriptima potpisivao direktor policije

Dijana Hrkalović optužena je i zbog odugovlačenja da se tužiocu u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića dostave dokazi. Reč je o nalazima veštačenja Belivukovog telefona, odnosno transkriptima SMS poruka koji su sudu poslati tek kada je suđenje već počelo. Nakon što je kao dokaz prezentovan izveštaj MUP-a od 27. marta 2018. Dijana Hrkalović se izjasnila, prebacujući odgovornost na tadašnjeg direktora policije. 

„Jasno smo videli da je bivši direktor policije Vladimir Rebić potpisnik izveštaja o slanju transkripata Veljka Belivuka, a da sam ja optužena“, rekla je Hrkalovićeva. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.