Suđenje Dijani Hrkalović: Pušten snimak tajno snimljenog razgovora

Video-audio snimak razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i kuma Luke Bojovića, Dragoslava Miloradovića, a koji je policija tajno snimila u maju 2017. godine, danas je pušten kao dokaz u sudskom postupku koji se pred Specijalnim sudom vodi protiv Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP-a. U istom postupku, optuženi su i Dejan Milenković, u to vreme načelnik Službe za specijalne istražne metode, i Milorad Šušnjić, tada prvi čovek novosadske policije.

Dijana Hrkalović, foto: Srđan Ilić

Na sudu je prikazan snimak, koji traje sat i 43 minuta, a posle koga ni sudija ni tužilac u ovom postupku nisu razjasnili da li se radi o snimku, koji je 2017. dostavljen sudiji za prethodni postupak ili snimku, do kog je tužilaštvo došlo naknadno, sa pokretanjem istrage protiv Hrkalovićeve. Radi se o snimku, koji je tada snimljen u policijskoj operativnoj obradi nazvanoj „Mangusta“, a za koje tužilaštvo, prema optužnom predlogu tvrdi da ga je policija, upravo po nalogu Dijane Hrkalović 2017. dostavila sudu u skraćenoj verziji, odnosno verziji u kojoj nedostaje skoro 40 minuta, i to delova koji se odnose na sada optuženu bivšu državnu sekretarku MUP-a. 

U optužnici se navodi da na tada dostavljenom snimku nedostaje deo koji se odnosi na sastanak Hrkalovićeve i Darka Eleza, kao i deo u kome Ognjanović i Miloradović govore o njenom intimnom životu. Snimak, ali sa tim delovima, danas je pušten u sudnici, a tužilac posle puštanja ovog snimka nije imao nijednu primedbu, niti komentar. Odbrana okrivljenih, kao i okrivljeni tvrde da je u pitanju originalni snimak, koji je 2017. u celosti dostavljen i tužilaštvu i sudiji za prethodni postupak.

„Prenesi informaciju“

Ime „Dijana“ konkretno se pominje na početku tajno snimljenog razgovora, i to kada advokat Ognjanović kaže Miloradoviću da ima „jednu informaciju“.

„Imam jednu informaciju, preneo sam je, prenesi je i ti. Elez je imao sastanak sa Dijanom u Novom Sadu. Pre dvadeset dana. Trajao je dva i po sata“, kaže advokat Ognjanović Miloradoviću.

U daljem razgovoru, advokat Ognjanović govori o navodnoj „Dijaninoj“ vezi sa istragom ubistvom Vlastimira Miloševića, a za koje je bio osumnjičen, pa oslobođen Veljko Belivuk.

„To je njena igranka. Od sedam kamera, ostale su dve. Pouzdano znam da je to ona radila. A znaš ko ga je branio? Dejan Lazarević", kaže Ognjanović.

Prema optužnom predlogu, Hrkalovićeva se pominje u još jednom delu razgovora, iako njeno ime konkretno ne pominju ni Ognjanović, ni Miloradović. Taj deo odnosi se na njen lični život, odnosno na njene fotografije koje je slala mobilnim telefonom. 

„Ovoga mi krsta, video sam slike, tu grb Srbije, tu grb Ministarstva, slika sebe i šalje. Video sam jedno 15 slika“, kaže advokat Ognjanović. Zatim dodaje da mu je te slike pokazao jedan policijac, „iz ruke“ i da je od njega tražio da ih dobije. 

„On mi kaže: ti ćeš da ih pustiš u novine i znaće se da sam ti ih ja dao. On ne zna ni kako je ona uopšte došla u MUP. Meni ljudi pričaju da je drži 'slinavi'“, kaže Ognjanović na snimku.

Razgovor između Ognjanovića i Miloradovića snimljen je u piceriji u Mutapovoj ulici, a sudeći prema snimku, kamera i mikrofon su upereni sa stola pored onog za kojim su oni sedeli.

Inače u razgovoru pominju dešavanja nekoliko krivičnih dela, u kojima je Ognjanović angažovan kao advokat, ali i dešavanja u podzemlju. Tako Ognjanović na početku pominje „obljubu nad maloletnim detetom“, zatim da su pokuašali da ga angažuju tada uhapšeni falsifikatori pasoša.

„Radio je pasoše i nama i njima, on to radi. Bez obzira što je radio i našima, ja sam rekao da neću da ih branim“, kaže Ognjanović na snimku.

„Ziher, Zaher, Zvicer“

U jednom momentu, nerazgovetno, Ognjanović pominje i tadašnja dešavanja u Crnoj Gori. 

„Branim ovoga dole, čujem da su počeli da se raspituju. Kaže mi čovek: ima neko čudno prezime 'Ziher, Zaher', a ja mu kažem 'Zvicer'. On kaže: 'da, Zvicer'“.

U daljem razgovoru Ognjanović nerazgovetno pominje i osobu iz Ministarstva pravde čije je sinove, kako kaže branio na sudu za upućene pretnje. U tom delu razgovora, Ognjanović pominje i „Dunjića“, zatim i „Čombetovu blindu“, da je neko „čekao Strahinju ispred zatvora“, da je u nekoj pucnjavi učestvovao sin vlasnika „Has masa“ i izvesni „Spasić“.

Posle puštanja snimka, Dijana Hrkalović, koja se tereti za trgovinu uticajem je pred sudskim Većem izjavila da snimak vidi prvi put.

„Neumesno je da komentarišem sebe u seksualnom kontekstu. Meni su pre par godina, policajci rekli za taj snimak i da se u njemu pominjem negativno. Bila sam obaveštena da služba u takvim situacijama ne šalje tužiocu i sudije delove razgovora koji se odnose na nečiji intimni život. Sad vidim da je poslat ceo snimak“, izjavila je Hrkalovićeva.

Inače posle razgovora Ognjanovića i Miloradovića, koji je policija snimila 17. maja 2017, obojica su ubijeni. Miloradović, kum Luke Bojovića, ubijen je 29. maja, a Ognjanović 28. jula 2017.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.