Svedok saradnik promenio iskaz: Sarađivao sa Šarićevim saradnicima ali ne i sa Šarićem

Draško Vuković, svedok saradnik i u drugostepenom postupku koji se pred Apelacionim sudom vodi protiv grupe Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, svedočio je o tome kako su švercovali velike količine kokaina, da je sarađivao sa Draganom Dudićem Fricom i Anatazijem Martinićem, ali ne i Šarićem, iako je ranije dao iskaz u kome je tvrdio da Šarić bio neprikosnoveni vođa.

Darko Šarić. Foto: Srđan Ilić

Vuković je svedočenje započeo izjavom o „poslu“ u Argentini i kakva je bila organizacija grupe koja je bila zadužena za šverc kokaina.

-Drogu smo ubacivali na gumene čamce, a sa čamaca je izbacivali negde između Urugvaja i Argentine, a onda ubacivali u kontejnere i ukrcavali na prekookeanske brodove, rekao je Vuković.

On je opisao da su jednom prilikom pokušali da iskoriste kvalifikacije za Svetsko prvenstvo jer su znali da tada neće biti policije u luci, i da tada ubace drogu na brod, ali u tome nisu uspeli jer je struja bila prejaka.

- Struja je bila prejaka pa jahtom nismo mogli da priđemo brodu - rekao je Vuković.

Sledeće noći su, kako je naveo pokušali ponovo, međutim tada se pojavila policija i tada je uhapšen Anastazio Martinčić iz Pule.

Martinić je bio prva uhapšeni u akciji „Balkanski ratnik“ 2009. u Urugvaju, kada je zaplenjeno više od dve tone kokaina, a srpska BIA započela akciju na hapšenju Šarićevih saradnika.

Vuković je na današnjem svedočenju negirao da je ikada iz Argentine pričao sa Darkom Šarićem, i naveo da ga je video dva puta u životu.

- Jednom u diskoteci u Pljevljima, ali tada nismo komunicirali, a jednom kod Dudića u kući i tad smo pričali. Do tada sam u Crnoj Gori slušao svuda samo "Šarić, Šarić", pa kad je izlazio iz kuće ja sam ga pitao za posao i pare, a on je rekao: "Što mene pitaš, šta ja imam s tim?" Dudić me je posle napao: "Što ti to njega pitaš, samo sa mnom pričaš" - ispričao je svedok-saradnik.

U svom ranijem svedočenju, Vuković je rekao da je "Šarić bio neprikosnoveni vođa", a da je njegov (Vukovićev) neposredni šef bio Željko Vujanović. On je 2013. godine pred Specijalnim sudom rekao da je Vujanović organizovao odlazak ljudi iz Srbije u Argentinu.

Svedočio je da je u Argentinu došao 2008, a da je tamo pre njega bio hrvatski državljanin Anastazije Martinčić, koji je kasnije u Urugvaju osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina.

Današnje suđenje održano je u zgradi Specijalnog suda u čijem pritvoru se Šarić ponovo našao 24. aprila nakon što je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala drogu, zatim koja se dovodi u vezu sa ubistvom optuženog begunca u ovom postupku, Milana Milovca u Ekvadoru, a na teret im je stavljeno i da su pokušali da diskredituju Nebojšu Joksovića kako bi izgubio status svedoka saradnika.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.