Tim 'Malih velikih priča' Insajder televizije dobio nacionalnu nagradu 'Refleksija'

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija već petu godinu kroz konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu REFLEKSIJA nagrađuje novinarske radove i medijske fotografije koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a Sandra Mandić i Ivana Stojanović su za emisiju “Preživeti još jedan dan” TV serijala “Male velike priče” Insajder televizije dobile nagradu za TV prilog.

Foto: Televizijski serijal “Male velike priče” (MVP), Insajder TV

Nagrada REFLEKSIJA predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji ocenjuje novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. 

Glavni protagonist emisije „Preživeti još jedan dan“ je Milan Spaček iz Beograda. On od 2017. godine živi bez krova nad glavom i pokušava da pronađe način da povrati svoj život, život dostojan čoveka.

„Gde god se okreneš, pomoć beskućniku je taman bukvalno da čovek kaže eto nisi gladan, nisi žedan i sad idi, a sve ostalo moraš sam. Ti imaš svoj život u kome nema mesta za mene“, kaže Milan Spaček.

Nagrađenu emisiju možete pogledati u sredu, 17. avgusta u  21h na INSAJDER TV.

Za nagradu “Refleksija” 2021/22 u žiriju su bili: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista). 

Na Konkursu za nagradu REFLEKSIJA za 2021-2022. godinu pristiglo je ukupno 35 novinarskih radova iz 19 medijskih kuća. Prema ocenama žirija pobednici za ovu godinu prema kategorijama su: 

  • Štampani/online mediji: Dragana Prica Kovačević (Radio-difuzno preduzeće "021") - Gladno, hladno i gadno vreme: Poziv Novosađanima da zaštite sugrađane bez doma
  • TV prilog: Sandra Mandić i Ivana Stojanović (Insajder TV) - Male velike priče – “Preživeti još jedan dan” 
  • Radijski prilog/podkast: Jelena Božić (Omladinski radio (Oradio), Radio televizija Vojvodine) - Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici, 1 COVID kriza i siromaštvo: Praćenje siromaštva u Srbiji 2021 2 COVID kriza i siromaštvo: Praćenje siromaštva u Srbiji 2021 
  • ·Fotografija u medijima: Fotografkinja Marija Erdelji

S obzirom na kvalitet pristiglih radova i važnost tema koje obrađuju, specijalne zahvalnice dodeljene su i sledećim novinarima: 

  • Štampani/online mediji: Iva Gajić (Voice) - Ljudi rade i bolesni ne bi li sačuvali radno mesto
  •  TV prilog: - Ljubica Balać (Radio televizija Vojvodine) - Komšijske priče: kolege za primer, - Tamara Tankosić (Radio-televizija Srbije) - Romi žive u blatu, bez struje i vode – od države im je potrebno više od "paketića"
  •  Radijski prilog/podkast: Irena Čučkalović (Redakcija Reaguj!) - Podkast REAGUJ!: Mladi između nezaposlenosti i prekarnog rada

Cilj ustanovljenja Nagrada za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

Nacionalnom nagradom za dostojno izveštavanje EAPN Srbija želi da utiče na unapređenje kvaliteta medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, podizanje svesti opšte javnosti o životu osoba sa iskustvom siromaštva, kao i da nagradi i dodatno motiviše novinare i medijske fotografe koji kroz svoje radove na dostojan način izveštavaju o siromaštvu. 

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu realizuje Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija u okviru projekta “Journalism-prize goes international “ uz podršku ERSTE Fondacije.

Nagrade dobitnicama i dobitnicama biće dodeljene 15. avgusta u Novom Sadu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.