Transformacija EPS-a u skladu sa zakonom...u budućnosti? (VIDEO)

Transformacija EPS-a biće u skladu sa zakonom ali u budućnosti. To može da se zaključi iz saopštenja objavljenog posle kolegijuma EPS-a. Osim toga, iz novog Statuta se može zaključiti da je jedini član Skupštine budućeg EPS AD dužan da o ključnim strateškim pitanjima raspravlja sam sa sobom.

Foto: Insajder

Transformacija najvećeg javnog preduzeća u akcionarsko društvo, na način kako to predlažu Vlada i Ministarstvo energetike, dešava se uz protivljenje aktuelnog menadžmenta i to u trenutku kada EPS posle ozbiljne krize beleži pozitivne rezultate.   

Oko jednog se svi slažu – i vlada i menadžment EPS-a i stručna javnost- neophodna je još jedna konačna reforma EPS-a. I svi su se zalagali da se smanji upliv  politike na upravljanje EPS-om.


Na kraju je juče na Nadzornom odboru EPS-a, a već sutra bi moglo i na sednici Vlade Srbije, usvojen novi Statut prema kojem će upravljanje EPS-om biti dvodomno. Upravljačka tela će biti Skupština, Nadzorni odbor i Izvršni odbor u kojem je i generalni direktor. 

Skupština će imati jednog člana kojeg imenuje Vlada Srbije kao jedini akcionar, odnosno vlasnik. 

Dok kritičari upozoravaju da će ovakav vid transformacije dovesti do još većeg upliva politike, resorna ministarka tvrdi suprotno. 

„Elektroprivreda ima jednog akcionara i to nameravamo da tako i ostane kroz ovu promenu pravne forme, da to bude država, da država bude stoprocentni vlasnik. Država je jedna, jedan akcionar-jedan glas. Znači to je smanjivanje političkih uticaja. Skupština, uopšte nije tačno da ona bira generalnog direktora i izvršne direktore. Skupština bira Nadzorni odbor na koga se prenose većina ovlašćenja. Skupština ima veoma reducirana ovlašćenja da zaista strateške odrednice donosi i za to joj treba saglasnost Vlade.“ – rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike gostujući na RTS-u pre dva dana. 

A šta su sve nadležnosti Skupštine predviđene Statutom, do kojeg su došli novinari Insajdera. 

Osim što bira Nadzorni odbor, koji potom bira Izvršni odbor i direktora, Skupština između ostalog odlučuje i o izmenama statuta, promeni pravne forme, osnivanju i gašenju ogranaka, što su danas delovi sistema poput Kolubare ili Đerdapa, odlučuje i o raspolaganju imovinom velike vrednosti i drugim, zaista strateškim pitanjima. 

Međutim,  jednočlana Skupština znači da će taj član o svim ključnim pitanjima praktično diskutovati sam sa sobom a do kojeg je to apsurda dovedeno svedoči i sledeći član Statuta. 

"Skupština radi i odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti na sednicama. Skupština zaseda na redovnim i vanrednim sednicama".

Nakon jučerašnje odluke Nadzornog odbora oglasio se i Miroslav Tomašević imenovan na funkciju vršioca dužnosti direktora kao stručnjak, praktično da vadi kestenje iz vatre nakon što je u vreme prethodnog vršioca dužnosti Milorada Grčića došlo do kolapsa najveće termoelektrane. 

U informaciji objavljenoj na sajtu EPS-a navodi se da je Tomašević podsetio Nadzorni odbor da je na sličan snežni dan prihvatio da vodi EPS u teškim momentima, da je EPS tada uvozio 2000 megavata po satu a da danas izvozi 1000 megavata. 

„Ponosan sam na rezultate koje smo postigli moj tim i ja. Nismo oni koji koče promene jer smo upravo mi pokrenuli prelazak EPS u akcionarsko društvo i predložili neophodne izmene akata“ 

U istoj vesti na sajtu EPS-a dalje se dodaje da je na Kolegijumu EPS odlučeno da stručne službe kompanije iznesu pravni stav o predloženoj transformaciji. Iz onoga što se dalje dodaje može se zaključiti samo da stručne službe EPS-a smatraju da će transformacija biti u skladu sa zakonom ali tek u budućnosti:

„Stav je stručnih službi da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na JP EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima. Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva to nije slučaj.“

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.