Trišović: Ključno raditi na podizanju svesti kako bi se sprečilo "curenje“ podataka iz institucija (VIDEO)

"Najvažnije je raditi na podizanju svesti nadležnih, prevenciji, ali i pooštravanju kazni, kako bi ’curenje’ informacija iz institucija i njihovo objavljivanje u medijima bilo sprečeno“, rekao je u emisiji "Marker" Ivan Trišović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ivan Trišović iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Foto: Insajder

Komentariušći "curenje“ informacija iz institucija posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“, Trišović je ukazao i na zakonska ograničenja kada je reč o medijskom izveštavanju. 

"Poverenik je odmah posle tog tragičnog događaja izdao apel i pozvao sve nadležne institucije, ali i medije da se radi na sanaciji ovog tragičnog događaja i da se obrati pažnja na izveštavanje i zaštitu podataka o ličnosti. Međutim ovde je problem što po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti postoji pravilo novinarskog izuzetka. Radi se o tome da se vršenje inspekcijskog nadzora ne primenjuje kada se radi o obradi podataka u svrhu novinarskog istraživanja. To je pravilo, ne samo kod nas, već je to preuzeto iz Evropske unije“, objašnjava Trišović. 


Dodaje i da je teško utvrditi odakle informacije potiču, te da je zato važno da se češće sprovodi unutrašnja kontrola institucija, ali i da se mediji pridržavaju kodeksa.  

"Kancelarija Poverenika može da vrši inspekcijski nadzor, ali za to je neophodno da se steknu određeni uslovi, odnosno da se prikupi dosta činjenica i informacija. Jako je teško utvrditi odakle ’cure’ informacije jer i novinari imaju mogućnost da prikriju izvor“. 

Govoreći o slučaju Ilije Vukotića čiju je fotografiju objavio dnevni list u tekstu o Škaljarskom klanu, samo zato što se zove isto kao i pripadnik tog klana, Trišović je rekao da je i u tom slučaju teško utvrditi odakle je potekla fotografija.

"Radi se o tome da je podneta krivična prijava protiv NN lica iz MUP-a ili Bezbednosno-informativne agencije, nemamo lice dakle, neko iz MUP-a ili Bije. Dakle ne možemo reći da je direktno iz Bije stiglo. Radi se o pristupu jedinstvenom informacionom sistemu. Mi smo naveli da se radi o zloupotrebi, da je izvađena fotografija iz sistema, i ona je dospela u medije“, kaže Trišović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.