Tužilaštvo traži po osam godina zatvora navijačima Zvezde za paljenje kombija

Protiv petorice osumnjičenih navijača FK Crvena zvezda Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog paljenja kombija koji je prevozio navijače Partizana posle derbija 16. aprila 2022. godine oko 22 časova u blizini Mladenovca, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Ilustracija, foto: Napad na kombi

„Optužnim predlogom se Veljku M. (25) iz Mladenovca, Borisu N. (35), Ivanu M. (31), Todoru A. (19) i Mihailu S. (21), svi iz Beograda, stavlja na teret da su svesni svog dela, u uračunljivom stanju, sa umišljanjem izvršili krivična dela Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi iz člana 344a stav 1 i Izazivanje opšte opasnosti iz člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika“, dodaje se u saopštenju.

Za sve okrivljene tužilaštvo je zatražilo jedinstvenu kaznu od po 8 godina zatvora, kao i novčanu kaznu od po 400.000 dinara.

„Tužilaštvo je sudu takođe predložilo da svima izrekne meru bezbednosti - zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od po pet godina, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere“, navodi se. 

Za svu petoricu tužilaštvo je zatražilo i produžetak pritvora kako ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo, imajući u vidu da su optuženi za krivično delo sa izraženim elementima nasilja, da su izazvali opasnost po život i telo devet mladih ljudi, koji su zahvaljujući neverovatnoj sreći pretrpeli lake telesne povrede i nisu odleteli u vazduh zajedno sa kombijem, koji je eksplodirao.

Tužilaštvo je podsetilo da su se svi osumnjičeni na saslušanju branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu pred postupajućim tužiocem.

Optužnim predlogom, kako se objašnjava, osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila 2022. godine oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju. Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija. Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju. Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane. Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu. Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo. U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.

Podsetimo, ovu vest o divljanju huligana objavljena je prvi put na portalu Glas Šumadije nakon čega su nadležni danima ćutali.

Za emisiju Marker na Insajder televiziji o samom događaju govorio je i vozač kombija.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.