Tužilaštvo za organizovani kriminal proverava navode o finansijskim malverzacijama u Klinici "Dr Laza Lazarević"

Navode krivičnih prijava u vezi sa zloupotrebama koje se odnose na finansijske malverzacije u Klinici "Dr Laza Lazarević" proverava Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), navodi ovo tužilaštvo u odgovoru Insajderu. Kako ističe, postupa po pet krivičnih prijava koje su u prethodnom periodu podnete protiv v.d. direktorke Klinike Ivane Stašević Karličić. Za svaku od prijava, kako dodaje tužilaštvo, Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i više urgencija.

Foto: Insajder

"Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljene su tri anonimne krivične prijave protiv v.d. direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti i dve prijave Štrajkačkog odbora sindikalnih organizacija Klinike. Prva anonimna krivična prijava bila je 22.3.2022. godine, a poslednja prijava Štrajkačkog odbora 13.1.2023.godine", navodi se u odgovoru Insajderu i dodaje da su provere i dalje u toku.

TOK, kako dodaju, proverava navode krivičnih prijava u vezi sa zloupotrebama koje se odnose na finansijske malverzacije u Klinici dok navode o nesavesnom lečenju, koje su danas izneli zaposleni u Klinici, nisu predmet krivičnih prijava i dosada zahtevanih provera.

Podsetimo, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić u ponedeljak je na konferenciji za medije pokazao anonimnu krivičnu prijavu protiv direktorke Ivane Stašević Karličić, u kojoj se navodi da je ona oštetila budžet za oko milion evra, tako što, iako je znala identitet pacijenata, upisivala ih je kao N.N. lica.

Takođe, direktorka se u prijavi optužuje i da je naplaćivala usluge koje ustanova nije pružala.

Protiv Radeta Panića direktorka klinike Laza Lazarević Ivana Stašević Karličić podnela je krivičnu prijavu zbog navoda o proneveri milion evra u ustanovi koju vodi.

Inače, deo zaposlenih na Klinici "Dr Laza Lazarević" mesecima protestuje i traži smenu direktorke koju između ostalog optužuju za konstantan mobing, pritiske, neosnovano kažnjavanje, revanšizam…

Danas su održali i konferenciju za novinare na kojoj su optužili Ivanu Stašević Karličić, čiju ostavku traže, da je pod njenim rukovođenjem lečenje dva pacijenta završeno smrtnim ishodom.

Ovim povodom, Stašević Karličić za Insajder kaže da je pismeno pozvala sve nadležne institucije da hitno reaguju u skladu sa zakonom.

"Nadamo se da će svi akteri eventualnog protivzakonitog dela snositi odgovornost, uključivši i one koji lažnim tvrdnjama uznemiravaju javnost" dodala je.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.