Tužiteljka za Insajder: Premeštaj zbog suprotstavljanja nadređenom (VIDEO)

Dok iz Višeg tužilaštva tvrde da tužiteljke nisu smenjene zbog slučaja EPS, zamenice tužioca nemaju dilemu da su smenjene - jer su neposlušne.

Foto: Insajder

Dve zamenice Višeg tužioca u Posebnom odeljenju za sprečavanje korupcije koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS-u, prebačene su u Opšte odeljenje. Razlog za premeštaj, kako ga nazivaju, svojevrsnu smenu, vide u činjenici da su se pre 10ak dana, u internoj vajber grupi tužilaca Višeg tužilaštva, suprostavile usmenoj naredbi pretpostavljenog.

„Povod poruke je bilo usmeno obaveštenje koje smo dobijali od kancelarije do kancelarije od koleginice zamenice da ona je zamenik rukovodioca odeljenja za suzbijanje korupcije koja je doslovce rekla da svako naše postupanje u radu sa policijom i pre nego li damo instrukciju da li će biti podnošen izveštaj ili krivična prijava moramo se konsultovati sa rukovodiocima odeljenja, što je dozvolićete malo, ne samo da odskače od prakse nego je malo nelogično i neprimenljivo. Druga stvar to je što ta poruka zadire direktno u samostalnost i integritet nas tužilaca“, kaže Jasmina Paunović, zamenica Višeg javnog tužilaštva za Insajder.


Službenom beleškom o tome je obavestila Članove Državnog veća tužilaca i Udruženje tužilaca, čiji je član. Beleška otkriva da je zbog njene poruke koju je uputila kolegama u vajber grupi usledio sastanak kolegijuma svih tužilaca, kome se  pridružio viši tužilac Nenad Stefanović i koji je sa njom, kako kaže, ušao u verbalni sukob.

„...tužilac je svom snagom, svoje leve ruke, na kojoj mu je bio sat, udario ispred sebe u radni sto i uz tresak, vičući na mene rekao: “da ćutiš, sad ja govorim!“... Napomenuo je da, ukoliko želimo samostalnost možemo da idemo u sud i budemo sudije, u čemu ga je podržala prvi zamenik Brankica Marić. Takođe je napomenuo da se svidelo to nama ili ne, ništa mu ne možemo jer je on izabran na 6 godina i da će tu i da ostane“, navodi se, između ostalog, u službenoj belešci.

Desetak dana kasnije – dobija rešenje da iz Posebnog odeljenja prelazi u redovno, Opšte odeljenje.

„Ako ja sad od ponedeljka zaista imam prvostepeno to odeljenje svi moji predmeti će ostati i radiće neko drugi na koje će biti signiran“, objašnjava Jasmina Paunović, a na pitanje novinarke Insajdera da li je to onda i opstruiranje nekih istraga koje je vodila, tužiteljka odgovara:

„Pa da vam kažem negde tamo možda bi se možda i moglo reći. Ali ne zasigurno da vam kažem da to je to. Možda bi se moglo i tako tumačiti. Ali jeste neki način kako bih vam rekla vrsta odmazde vezane za tu poruku. Jer ako zaista treba pojačavanje, kadrovsko pojačavanje u tom odeljenju, to je moglo da bude i mnogo ranije ili eventualno kasnije. Ali ovo u ovom trenutku mnogo je slučajnosti da bih verovala da je slučajnost“, objašnjava Paunović.

Slučajno ili ne – u Opšte odeljenje prebačena je i njena koleginica Bojana Savović i to odmah nakon što je završila istragu koja je rezultirala hapšenjem osumnjičenih za zloupotrebu oko 7 i po miliona dolara u EPS-u. Više tužilaštvo juče je saopštilo da je tužiteljka odugovlačila predmet, ali i da je sama tražila da bude prebačena u drugo odeljenje. Bojana Savović, međutim, za Marker sve to demantuje.

„U ovom predmetu sam, kao i u svakom drugom postupala ažurno, savesno i zakonito. O tome, kao dokaz imam kopije mejl prepiske sa policijom i kopije svih urgencija koje sam im uputila. Odrzani su i sastanci kao i telefonske konsultacije. Nikada me niko od nadredjenih nije upozorio da odugovlacim u ovom predmetu . Nejasno je da li sam premestena po mom zahtevu, kom su, kao dobrom tuziocu udovoljili ili o kazni zbog navodnog odugovlacenja”, navodi Bojana Savović.

Zamenica tužioca Bojana Savović je, zajedno sa premeštenom koleginicom Jasminom Paunović, neposredno sarađivala u istrazi pronevera u EPS-u.

„Mi smo podelile taj predmet još pre godinu i po dana. Ona je radila jedan krak, ja sam radila drugi. Ja sam radila privatna privredna društva gde se prepliću imena vezana za njen predmet. I moj predmet je bio, i sad je u nekoj fazi već neke naznake šta će biti. Znači čekaju se još neki dokazi da bi se definitivno zauzeo stav oko kvalifikacije izvršilaca krivičnih dela i oko njihovih protivpravnih radnji. A ona je već donela odluku, pohapsila lica i tog dana joj je rečeno, isto usmeno, da će biti raspoređena. Što ja evo verujem, ja kažem, zamenik sam 17 godina ja tako nešto doživela nisam. Da usred hapšenja vi pomerate zamenika“, zaključuje Savović.

Podsetimo, zbog sumnje da su proneverili novac javnog preduzeća, šest osoba je, po nalogu Višeg tužilaštva, uhapšeno u sredu. Među njima su rukovodioci u ogranku EPS-a, kao i bivši direktori privatnih firmi zaduženih za izgradnju industrijskog koloseka. Na današnjem saslušanju, na kojem im je određen pritvor, saslušala ih je - naslednica Bojane Savović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.