U Beogradu otvorena konferencija o primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima na Balkanu

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre ocenio je prvog dana konferencije da su borba za ljudska prava i borba protiv organizovanog kriminala od velikog značaja, pa samim tim, kako je naveo, i ovakve konferencije.

Konferencija na temu "Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima - iskustva i izazovi sudova Centralne i Jugoistočne Evrope" otvorena je danas u Beogradu. Foto: FOTOTANJUG/JADRANKA ILIC

Dvodnevna konferencija na temu "Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima - iskustva i izazovi sudova Centralne i Jugoistočne Evrope" počela je danas u Beogradu.

Konferencija se organizuje u okviru projekta "Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji", koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.", koji sprovodi Savet Evrope.

Na današnjoj konferenciji su govorili: Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, Snеžana Marković, predsednica Ustavnog suda, Маја Popović, ministarka pravde Srbije, Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji, Kristof Poarel, direktor Direktorata za ljudska prava, Savet Evrope.

Šef Delegacije EU: Unija podržava napore da se u Srbiji ojača pravosuđe i zaštita ljudskih prava

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre rekao je na konferenciji "Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima - iskustva i izazovi sudova centralne i jugoistočne Evrope" da su ljudska prava tema bliska Evropskoj Uniji.

Istakao je da su borba za ljudska prava i borba protiv organizovanog kriminala od velikog značaja, pa samim tim, kako je naveo, i ovakve konferencije. 

Žofre je rekao da se Srbija suočava sa određenim problemima po pitanju ljudskih prava i da je pravilno sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava značajno, jer su one, kako kaže, kompas koji ukazuje na probleme u državnim sistemima.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da su standardi Evropske konvencije i suda posebno važni danas kao vodilja jer "živimo u teškom vremenu".  

Dodao je da EU podržava napore da se u Srbiji ojača pravosuđe i zaštita ljudskih prava. 

Postoji potreba konstantne usklađenosti domaće pravne prakse sa evropskim vrednostima

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu,Tobias Flesenkemper, izjavio je da će se tokom konferencije adresirati pitanja poput slobode izražavanja, sudstva, borbe protiv organizovanog kriminala, sticanje i oduzimanje imovine kao i prakse domaćih i Evropskog suda za ljudska prava.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da primena EKLJP u sprskom pravnom sistemu "ima za posledicu uključivanje specifičnosti Srbije i njenog pravnog okvira u konvencijski sistem zaštite ljudskih prava, zato ovaj sistem ima i notu naših vrednosti".

„Svi zajedno smo svedoci da se sudovi u Srbiji neretko pozivaju na Evropski sud za ljudska prava što ukazuje na potrebu konstantne usklađenosti domaće pravne prakse sa evropskim vrednostima, standardima oličenim u Konvenciji", izjavila je Popović na otvaranju dvodnevne konferencije.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović kaže da je Srbija od početka primene Konvencije 2004. godine postigla značajne pomake.

„Tokom primene Konvencije ne samo što se u velikoj meri razvila svest građana Srbije o mogućnosti zaštite prava pred Evropskim sudom za ljudska prava, već je primena u značajnoj meri unapređena kao i znanje sudija o primeni i standardima koji su razvijeni u praksi ESLJP. Sudije imaju posebnu odgovornost za primenu Konvencije", izjavila je Vasović i dodala da postoje oblasti koje je potrebno unaprediti u Srbiji te izrazila nadu da će ova konferencija u tome pomoći.

Sudija Ustavnog suda, Gordana Ajnšpiler Popović, poručila je da je taj sud izgradio mnogo sopstvenih principa, ali su oni dobrim delom zasnovani na evropskoj praksi, njenom tumačenju i primeni.

„Smatramo da je svojim radom Ustavni sud u mnogome doprineo shvatanju nekih evropskih standarda i odluka jer je i usmerio napore u pravilno tumačenje koje je u skladu sa našim nasleđem i opštim uslovima u kojima se trenutno nalazimo, ali i našim poimanjem drušva, sloboda i prava i da svaka odluka bar za malo unapredi to naše shvatanje i približi nas evropskom društvu", rekla je ona.

Konferencija okuplja sudije Evropskog suda za ljudska prava, kao i predsednike i sudije najviših sudova iz Centralne i Jugoistočne Evrope (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija i Srbija).

Izvor: Insajder, Agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.