U Briselu predstavljeni novi planovi za smanjenje potrošnje gasa

Zvaničnici Evropske komisije danas su u Briselu predstavili novi zakonodavni alat i Evropski plan za smanjenje potražnje za gasom.

Ilustracija. Foto: Mykola Makhlai/Unsplash

Cilj je da se do proleća sledeće godine, kako tvrde, smanji upotreba gasa u Evropi za 15 odsto.

Razlog zbog čega je Evropska komisija praktično bila primorana na ovakav potez je što Rusija Evropi isporučuje sve manje i manje količine gasa. 

U materijalima Evropske komisije koji su objavljeni uoči predstavljanja predloga u Briselu, navodi se da, kako kažu, postoji strah da bi u nekom trenutku gas iz Rusije mogao u potpunosti da prestane da teče ka Starom kontinentu.

Plan Evropske komisije podrazumeva da svi potrošači, javne uprave, domaćinstva, vlasnici javnih zgrada, snabdevači električnom energijom i industrija „mogu i treba“ da preduzmu mere za uštedu gasa.

Kako su naveli predstavnici Evropske komisije takođe će se raditi na realizaciji planova za diversifikaciji snabdevanja Evrope gasom, kao i na zajedničkoj kupovini gasa, a kako bi se ojačala mogućnost za nabavku alternativnih isporuka gasa.

Nova Uredba koja je predstavljena u Briselu takođe bi otvorila mogućnost da Evropska komisija, nakon konsultacija sa državama članicama, proglasi „Upozorenje Komisije“ o sigurnosti snabdevanja gasom. 

To bi u praksi značilo da su članice Evropske unije u obavezi da smanje potražnju za gasom. 

Ova uredba, ukoliko bude usvojena, predviđa i da bi 27 država unije trebalo da ažuriraju svoje nacionalne planove za vanredne situacije do kraja septembra. 

Države članice koje traže solidarne isporuke gasa moraće da pokažu mere koje su preduzele da smanje domaću potražnju.

Da bi pomogla državama članicama unije da postignu neophodna smanjenja potražnje gasa, Komisija je takođe usvojila Evropski plan za smanjenje potražnje za gasom koji utvrđuje mere, principe i kriterijume za koordinisano smanjenje potražnje. Plan se fokusira na zamenu gasa drugim gorivima i na ukupnoj uštedi energije u svim sektorima.

Cilj mu je da zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice, ali i industrije koje su odlučujuće za obezbeđivanje osnovnih proizvoda i usluga privredi, kao i za lance snabdevanja i konkurentnost EU.

Španija protiv predloga Evropske komisije

Španska vlada usprotivila se predloženom smanjenju potrošnje gasa  za najmanje 15 odsto koje Brisel želi da uvede za sve zemlje članice EU,  ocenivši da ta mera nije pravedna ni efikasna.

"Španija ne podržava taj predlog", rekla je na konferenciji za novinare u Madridu ministarka za ekološku tranziciju Španije, Teresa Ribera.

Ona je rekla da će se Španija usprotiviti nametanju obaveza koje su ispod onog što joj pripada.

Šta je Evropska komisija uradila da obezbedi svoje snabdevanje energijom

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Komisija je usvojila REPoverEU plan kako bi se što pre okončala zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva. REPoverEU postavlja mere za diversifikaciju snabdevača energijom, uštedu energije i energetsku efikasnost, kao i ubrzano uvođenje obnovljive energije. 

EU je takođe usvojila novi zakon kojim se zahteva da podzemno skladište gasa EU bude popunjeno do 80% kapaciteta do 1. novembra 2022. kako bi se obezbedilo snabdevanje za predstojeću zimu. U tom kontekstu, Komisija je izvršila detaljnu reviziju nacionalnih planova spremnosti za suočavanje sa mogućim velikim poremećajima u snabdevanju.

Komisija je uspostavila Energetsku platformu EU kako bi se ujedinila potražnja za energijom na regionalnom nivou i olakšala buduća zajednička kupovina i gasa i zelenog vodonika.

Pet regionalnih grupa država članica je već pokrenuto u okviru Platforme, a posebna radna grupa je stvorena u okviru Komisije da podrži proces. EU uspeva da diverzifikuje uvoz ruskog gasa zahvaljujući većem uvozu LNG-a i gasovoda od drugih dobavljača. 

U prvoj polovini 2022. uvoz neruskog LNG-a porastao je za 21 milijardu kubnih metara u poređenju sa istim periodom prošle godine. Uvoz iz neruskih gasovoda takođe je porastao za 14 milijardi kubnih metara iz Norveške, Azerbejdžana, Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Afrike.

Postepenim eliminisanjem naše zavisnosti od izvora fosilnih goriva i smanjenjem ukupne potrošnje energije u EU kroz povećanu energetsku efikasnost, evropski zeleni dogovor i paket Fit for 55 jačaju sigurnost snabdevanja EU. Nadovezujući se na ove predloge, REPoverEU ima za cilj da ubrza uvođenje obnovljive energije širom EU i primenu investicija u energetsku efikasnost. 

Preko 20 odsto energije u EU trenutno dolazi iz obnovljivih izvora, a Komisija je predložila da se ovo više nego udvostruči na najmanje 45odsto do 2030. Od početka godine je dodato dodatnih 20 GV kapaciteta obnovljive energije. Ovo je ekvivalent više od 4 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa

Dok se Evropska unija priprema za predstojeću zimu, sa manjom ili potpunom obustavom isporuka ruskog gasa, Srbija ima drugu strategiju. 

Naime, Srbija se i dalje oslanja na ruski gas, pa u skladu sa tim predstavnici naše države su iznajmili skladište gasa u Mađarskoj kako bi kupili i uskladištili ovaj energent i tako se što bolji način pripremili za sledeću zimu.

Da podsetimo, krajem novembra 2021. predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, u Sočiju su dogovorili još šest meseci snabdevanja Srbije gasom po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Time je bilo dogovoreno produžavanje desetogodišnjeg ugovora koji je istekao krajem 2021. do 31. maja 2022. godine. 

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili su da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom i to po ceni koja će se odredjivati po istoj formuli kao i do sada, a zavisi isključivo od kretanja cene nafte na berzi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. jula da će Srbija, kako je objasnio, „ukoliko bude morala“ preuzeti Naftnu Industriju Srbije (NIS) od Gasporoma, kao većinskog vlasnika. 

Kako je rekao za televiziju Pink, Srbija bi preuzela vlasništvo nad NIS-om dok traju sankcije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije.

„Pojedini posrednici i trgovci iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćemo i u buduće i da razgovaramo sa Rusima“, izjavio je tada Vučić.

Javno preduzeće Srbijagas obavestilo je potrošače na javnom snabdevanju da će se cena prirodnog gasa uvećati za devet odsto u proseku, počev od 1. avgusta 2022. godine.

Prema podacima sa sajta Srbijagasa, cena kubnog metra gasa, bez PDV, od 1. avgusta za domaćinstva i male potrošače će biti 35,11 dinara.

Trenutna cena, koja je na snazi od oktobra 2017. godine, iznosi 32,28 dinara po kubiku.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.