Petković: U Briselu se razgovaralo o pronalaženju kompromisnog rešenja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je posle povratka iz Brisela, gde je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da se sa evropskim predstavnicima razgovaralo o pronalaženju kompromisnog rešenja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Predsednik ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe, da nemamo kompromis, danonoćno radimo na tome da nađemo rešenje“, dodao je Petković.

Vučić je juče iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova za nedelju, 28. avgust,  u 11 sati u Palati Srbija.

„O jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo, Vučić je jutros izvestio predsednicu vlade i nekoliko funkcionera u Vladi Republike Srbije. Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad na traganju rešenja da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka s vremenom, kakao da pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države", rekao je Petković.

Petković je dodao da će se predsednik Srbije obratiti javnosti u nedelju u 13.30, nakon sastanka sa Srbima sa Kosova. 

Kako su mediji preneli, na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, čelnici Srpske liste,  gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica.

Više od godinu dana zastoja u razgovorima pre Brisela

Posle više od godinu dana zastoja u pregovorima između Beograda i Prištine u Briselu je juče održan niz sastanak predstavnika zvaničnog Beograda i Prištine, kojima su prisustvovali i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. 

Sastancima je prisustvovao, kako prenose agencije, i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Iako je tokom više od pet sati održan čitav niz sastanaka, i ova runda dijalog završena je bez dogovora. 

Vučić je juče, uoči sastanka sa Kurtijem, a posle sastanka sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, najavio da je ovo početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu.

„Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", naveo je Vučić juče na zvaničnom Instagram profilu.

Na severu Kosova su građani 31. jula, dan uoči stupanja odluke vlade u Prištini o preregistracija vozila sa srpskim tablicama, postavili barikade na više graničnih prelaza a u Kosovskog Mitrovici oglasile su se sirene za uzbunu.

Nakon toga, primena ove odluke odložena je za 1. septembar. 

Iz kosovskog MUP-a naveli su na Fejsbuku da će preregistracija vozila moći da se obavi u svim centrima za registraciju vozila, u opštini u kojoj vlasnik ima prebivalište, i da će trajati od 1. septembra do 31. oktobra.

Izvor: Insajder, RTS, Agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.