U nedelju Crna Gora bira novog ili ipak starog predsednika (VIDEO)

U nedelju će biti održani predsednički izbori, a analitičari veruju da će biti i drugog kruga izbora. Za pobedu u prvom krugu neophodno je da kandidat dobije preko pedeset odsto glasova birača.

Foto: Srđan Ilić

Predsednička kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi CG trebalo da dobije prvu ženu predsednicu u istoriji. U trci za prvog čoveka države su i demokrata Aleksa Bečić, Goran Danilović ispred Ujedinjene Crne Gore i influenser Jovan Radulović. Od tri ostala kandidata, prema svim  prognozama, aktuelni predsednik izvestan je u drugom krugu.  U fokusu i njegove kampanje bili su odnosi u regionu. Milo Đukanović lider Demokratske partije socijalista smatra da su odnosi sa Srbijom loši:

“Danas, mogu da kažem da su jedino, nažalost, pogoršani odnosi sa Srbijom. Dužan sam naravno i da dam svoje viđenje razloga tog pogoršanja. U međuvremenu je došlo do ozbiljne reastauracije velikosrpskog nacionalizma, politike velikosrpskog nacionalizma. Naravno, čiji je primarni cilj Crna Gora, ali ne samo Crna Gora. Zbog toga odnosi današnje Srbije nisu pokvareni samo sa Crnom Gorom. Mi se tu suočavamo sa jednim konceptom koji je velikodržavni. Dakle, koji pretenduje da promjenom granica umjesto postojećih država, dobije tri uvećane države vjerski i etnički homogene Problem je što te ideje ne dolaze sa margina društva, već dolaze iz Vlade države Srbije i to je nešto što upućuje na obavezu za nadležne državne organe, da zaštite nacionalne, vitalne interese Crne Gore Crna Gora nikad nije bila antisrpska kao što joj se to spočitava i tokom ove kampanje. Crna Gora je uvijek pomagala građansku i evropsku Srbiju.” 


Prema istraživanjima, jedan od Đukanovićeva dva najveća protivkandidata jeste lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

„ Gospodine Đukanoviću mi smo Vas pobjedili zajednički, 30 avgusta 2020 godine i Vi ste taj poraz priznali i to je ono što je dobro. Od tada do današnjeg dana imamo oslobođenu Crnu Goru da niko više ne strepi da li ga neko prisluškuje, da li u nekoj kancelariji može reći ono što misli. C Goira se potpuno promjenila i očekuje da bude ujedinjena. Vi ste bili simbol podjela Crne Gore gotovo 30 godina."

Jakov Milatović iz Pokreta “Evropa sad” postao je kandidat nakon što je Milojko Spajić diskvalifikovan iz predsedničke trke zbog državljanstva i prebivališta u Srbiji.

“Žalosno je što nakon dvadesetpet godina vladavine jednog režima, tek je počelo sa izgradnjom auto-puta i što se za 30 godina vlasti sagradilo samo 40 kilometara auto-puta. Sa pozicije predsjednika i jednog od lidera Pokreta Evropa sad, snažno ću se zalagati za novi investicioni ciklus, to će značiti završetak autoputa i prema Srbiji i započinjanje jadransko-jonskog autoputa koji će nas bolje povezati i sa Hrvatskom, sa Albanijom i za putne pravce koji će bolje unaprediti ekonomsku aktivnost i sa BiH i sa naravno, Kosovom.” 

Analitičari procenjuju da bi Milu Đukanoviću više odgovaralo da mu protivkandidat u drugom krugu bude Andrija Mandić, a ne Jakov Milatović. Direktor "Vijesti" Željko Ivanović za Marker kaže:

"Milo Đukanović, njegova propaganda i kampanja čine sve kako bi u drugi krug prošao Mandić, jer je to njegov omiljeni opozicionar, skoro tri decenije. I gotovo da je izvjesno da bi on u drugom krugu vrlo lako pobjedio Mandića i zbog toga se čini sve, da taj njegov izazivač u drugom krugu , bude Andrija Mandić."

Predsednik Crne Gore juče je raspustio Parlament jer mandatar Miodrag Lekić nije uspeo da formira Vladu u zakonskom roku pa će, posle predsedničkih izbora, građani na birališta ponovo 11. juna, posle čega će Crna Gora dobiti treću vladu za poslednje dve i po godine! 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.