U Skupštini danas o huljama, licemerima i ko i kako generiše nasilje (VIDEO)

Ko su hulje, a ko licemeri? Ko i kako generiše nasilje? Glavne su teme koje su obeležile i današnji nastavak sednice Skupštine Srbije sazvane nakon dva masovna ubistva u Srbiji. U sali su, predvođeni premijerkom, sedeli i resorni ministri. Predsednica Vlade na svako pitanje o svojoj političkoj odgovornosti pa i za prošlonedeljno vređanje poslanika u živom prenosu odgovarala je - ne plašim se da snosim odgovornost ali hajdete na izbore.

Foto: Insajder

Pretres po prvoj tački dnevnog reda – Vladin izveštaj o bezbednosti u državi posle dva masovna ubistva - nastavljen je danas. Reč je dobio Siniša Kovačević koji je želeo da podseti na zasedanje u petak, kada je predsednica Vlade, reagujući na izlaganje Miroslava Aleksića, udarila u mikrofon i poslanike nazvala pogrdnim imenom. Predsednik Skupštine ga je u tome zaustavio i praktično obrazložio da je premijerkin ispad bio – izazvan!

"Povedite računa pre svega o sebi, o svom tonu i da izazivate njihove reakcije, a da onda posle toga da se javite za reč i kažete da nije primereno da neko reaguje na uvrede... stalno vam govorim to isto i stalno istu vrstu predstave gledam sa vaše stane“, rekao je Orlić isključujući mikrofon Siniši Kovačeviću.

Na pitanje o svojoj odgovornosti, premijerka je najpre odgovorila optužbama da je za vreme prošle vlasti bilo gore. Priznaje - postoje problemi na kojima treba još da se radi, ali navodi i da je toliko toga već urađeno.

"Evo nemojte da kadrirate po Vladi. Nemojte vi da odlučujete koji je ministar odgovoran, a ko nije. Već hajmo na izbore“, istakla je premijerka.

Odgovornost za širenje i promociju nasilja sve vreme  je tražila opozicija, a vlast po pravilu odgovarala – a šta su radili oni iz vaših redova, tako ih praktično optužujući da je opozicija stvorila atmosferu u kojoj je sinoć u centru Beograda napadnut analitičar Dejan Vuk Stanković. Napadači su u međuvremenu privedeni.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da se mora vratiti odgovotnost u politiku Srbije.

"Ova sednica je dobar pokušaj, zahtevi koji su ispostavljeni mogu doprineti tome. Ako to budete relativizovali onda ova sednica neće postići taj cilj“, rekao je Lutovac.

Odgovornost poslanika i vlasti i opozicije za javno izgovorenu reč zatražili su i poslanici novog DSS-a, a odgovorio im je nekada njihov član, sada šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

Poslanik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić istakao je da bilo ko ubuduće pobedi na izborima mora da menja ponašanje.

"Ne možete uvredom da ogovorite sa tri uvrede. To nije dobro za društvo“, istakao je Marsenić, a odgovorio mu Milenko Jovanov:

"Vi ste dali sebi za pravo da ćete sebi da propišete kada ćemo i kako da odgovorimo. A vi ste taj sistem ćutanja primenili jednom. Pa ste prošli kako ste prošli, i ja zajedno sa vama tada, 2008. Ja se držim onoga što je Duško Radović govorio – molimo pametnije da više ne popuštaju. Da bi te baraba razumela, moraš da budeš baraba. I ne možeš drugačije!“, rekao je Jovanov.

U nastavku su se smenjivale optužbe, aplauzi i dobacivanja, a pauza je određena nakon što je ministar policije više od deset minuta čitao detalje svih masovnih ubistava u Srbiji od 1997. godine do danas.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.