U Skupštini po starom: Bakarec optuživao, opozicija okrenula leđa predsedavajućem (VIDEO)

Pištaljke i reči poput "jadnik" i "ovo biće", čuli su se danas u Skupštini Srbije. U svom poslednjem današnjem obraćanju premijerka je pokušala da spusti loptu - kada je pozvala građane i na skup koji vlast organizuje sutra, i na protest opozicije u subotu. Ni to nije pomoglo, pa je atmosfera postala još gora nego što je bila. A teme, više nego ozbiljne i urgentne.

Sednica Skupštine o Vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Srbiji. Foto: Srđan Ilić

Petog dana rasprave po prvoj tački dnevnog reda - bezbednosna situacija u zemlji posle dva masovna ubistva - na red je stigla druga: izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja. Ovlašćeni predlagač, član Odbora za informisanje ispred Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec optužio je deo privatnih medija i opoziciju da su generatori nasilja. Nije reagovao predsedavajući, ali jeste opozicija. 

Završilo se opomenom - poslanici opozicije Dragani Rakić iz Demokratske stranke zbog, kako je objasnio predsednik Parlamenta, duvanja u pištaljku. To je bio vrhunac burne rasprave današnjeg zasedanja. Dan je počeo poslaničkim pitanjima.

Poslanica Jelena Jerinić tako je pitala ko plaća miting Srpske napredne stranke. 

"Da li ćete pitati SNS koliko koštaju svi ti autobusi, sedviči, kol centri, grandiozna bina i ozvučenje, mobilne bazne stanice i ko ih je obezbedio?", rekla je Jelena Jerinić.

Poslanica Slavica Radovanović upitala je ministra policije da li je dobro razumela da će 1200 mladih policajaca, bez adekvatne obuke i pripravničkog staža, da budu primljeni i rasporođeni kao školski policajci.

"Lično smatram da nije svrsishodno da 1200 mladih neiskusnih policajaca, koji tek treba da prođu pripravnički staž i nauče, ubace u škole", rekla je Jerinić.

Jedno pitanje se samo čulo, ali građani koji su pratili direktan prenos nisu mogli i da vide o čemu je govorila poslanica Marinika Tepić. Kad god bi pokazivala fotografije na kojoj se vidi generalni sekretar Vlade Novak Nedić kako predvodi grupu mladića u crnom, RTS je širio kadar.

Odgovor o generalnom sekretaru Vlade nije stigao. Stigle su pak pomirljive izjave, uoči skupova najavljenih za petak i subotu.

"Ja u svoje ime želim da kažem građanima da su uvek svi dobrodošli na skup protiv nasilja, u subotu. Svakako sa moje strane, ja ću biti tamo, pa zato želim da pozovem građane jer je to skup koji ja osećam bliže svome srcu - skup nade, skup jedinstva i želim da ih pozovem da dođu i u petak i da pokažemo da postoji Srbija nade i da postoje stvari koje su iznad politike", rekla je Ana Brnabić.


Oko 16 časova određena je pauza, posle čega su, u skladu sa Poslovnikom, usledila poslanička pitanja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.