U tri zemlje regiona prava LGBT populacije se poštuju više nego u Srbiji (VIDEO)

Više država u regionu dozvoljava registrovanje istopolnih zajednica. Od šest bivših republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, dve zemlje priznaju zajednice istog pola, a jedna odobrava i stupanje u gej brak, kao i usvajanje dece. Srbija, Severna Makedonija I Bosna I Hercegovina dosledne su u nedonošenju zakona koji bi LGBT parovima dao tu mogućnost.

Foto: Srđan Ilić

Slovenija odobrava gej brak i usvajanje dece, a Hrvatska životno partnerstvo osoba istog pola. Od presude Višeg upravnog suda Hrvatske iz maja prošle godine kojom je istopolnom paru dozvoljeno da usvoji dete, i u toj zemlji seksualna orijentacija ne može da bude razlog za odbijanje usvojenja, niti razlog za diskriminaciju. Crna Gora, koja važi za veoma tradicionalno društvo, učinila je takođe ozbiljan korak unapred u poštovanju ljudskih prava i za razliku od Srbije, zakonom omogućila registrovanje istopolne zajednice.


"Veliki broj LGBT osoba u zemljama kao što je Srbija nažalost u ovom trenutku i u drugim zemljama koje ste nabrojali, ali i u mnogim drugim gdje takav zakon ne postoji, gdje LGBT osobe nemaju ta prava, veliki broj ljudi živi obespravljeno i žive kao građani i građanske drugog reda, ako bi trebalo životno objasniti zbog čega. Nemamo pravo da imamo mi po osnovu tog partnerstva socijalno, ili zdravstveno osiguranje, nemamo pravo da naslijedimo penziju osobe koju volimo, ili da osoba koju mi volimo naslijedi openziju u slulaju naše smrti. to su sve te neke stvari, životne stvari zbog kojih je taj zakon potreban“, kaže Danijel Kalezić iz ERA Saveza za jednaka prava LGBT osoba, koji živi u Podgorici.

“Naše društvo je duboko podeljeno, skloni smo da se pozivamo na tradiciju i na patrijarhat, ali smo takođe skloni da se smatramo progresivnim, modernim i društvom spremnim na promene i na vlast, tako da, dok se mi sami ne dogovorimo da li smo jedno, ili drugo i da li možemo da budemo i jedno i drugo, teško možemo da kažemo da ćemo biti spremni da svesno i aktivno promišljamo kao društvo o aktivizmu i o potrebama i onome što nam je za život neophodno“, kaže Ana Petrović iz nevladine organizacije "Da se zna“. 

Gej parovi koji u Crnoj Gori stupaju u istopolne zajednice zahvaljujući tome stiču brojna, ranije nedostižna prava.

"Ono što se u našim životima, nas koji smo iz lgbt zajednice, promijenilo, ne samo u ovom smislu prava koja imamo jeste osjećaj da živimo u društvu u kojem nismo na taj način kako je bilo ranije, tretirani kao građani i građanke drugog reda“, objašnjava Kalezić.

"Zakon i Ustav Srbije i Crne Gore je dosta sličan i u mnogim aspektima se dodiruje, prosto, Crna Gora je ozbiljnije shvatila pitanje ljudskih prava i važnost ljudskih prava Evropskoj uniji, zato što to jeste deo tog paketa i oni su to odlučno sproveli u delo“, dodaje Petrović.

Strah od pokazivanja seksualne orijentacije veći je u tradicionalnim zajednicama jer te zajednice ne prihvataju različitost kao vrlinu, što je jedan od osnovnih postulata poštovanja ljudskih prava.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.