U Višem sudu od 2018. godine doneta samo jedna presuda za nasilničko ponašanje na sportskom događaju

Iako svakodnevno svedočimo incidentima na sportskim događajima, od 2018. godine za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskom događaju u Višem sudu u Beogradu je doneta samo jedna presuda. Ovaj podatak je u emisiji Marker na Insajder televiziji iznela sudija Prvog osnovnog suda Marina Barbir.

Kako je istakla, Sud može da reaguje tek kada predmet dođe do njih, odnosno kada policija otkrije počinioce, a tužilaštvo podnese optužne akte. 

„Za krivično delo nasilničko ponašanje u Višem sudu je doneta jedna presuda. Nema predmeta, nema postupaka koji se vode zbog toga”, rekla je Barbir i dodala da se većina slučajeva završi na prekršajnom postupku.

Ona je navela da Srbija ima dobar Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama, ali da je problem u njegovoj primeni. 

Incidenti u kojima, na stadionu i van njih, učestvuju huligani su brojni. Poslednji koji se desio pre pet dana na vaterpolo utakmici u Beogradu, još jednom je pokazao da se i uprave klubova i institucije povlače pred huliganima. Zbog toga je trener vaterpolo kluba Crvene Zvezde Mirko Vičević podneo ostavku. 

Najtrofejniji crnogorski vaterpolista svih vremena, inače hrvatske nacionalnosti, odlučio je da napusti crveno-bele nakon što je izostala adekvanta reakcija na transparent „Šiptar, Hrvat, Balija nisu moja bratija” kojim su mu tokom utakmice huligani poslali poruku da nije dobrodošao.

U ovom slučaju nije podneta ni prekršajna prijava. 

Gostujući u emisiji Marker, Goran Ilić, zamenik Republičkog javnog tužioca, ocenio je da se od 2012. godine u Srbiji donose sve represivniji zakoni, ali da većih pomaka u obračunu sa huliganima nema. 

„Nijedna država ne može ovakav problem da reši samo represijom”, rekao je Ilić. 

On je istakao da veći broj postupaka i strože kazne mogu imati efekta pre svega u ekstremnim slučajevima. 

„U javnosti se pominjalo da su ranije pripadnici grupe Veljka Belivuka dobijali vrlo blage kazne i da su sa njima sklapane nagodbe. Takve ekstremne slučajeve može da reši krivično pravo dok je za rešavanje problema navijača kao masovne pojave ipak potreban širi društveni konsenzus”, ocenio je Ilić. 

On je rekao da za suzbijanje nasilja na sportskim manifestacijama nije dovoljno samo pravosuđe jer značajniju ulogu u tome moraju imati obrazovni sistem i porodica.

Ceo razgovor pogledajte u emisiji Marker.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.