Uhapšen vođa Koza nostre nakon 30 godina skrivanja (VIDEO)

Mateo Mesina Denaro, koji je označen kao šef sicilijanske mafije Koza Nostre, uhapšen je posle više od 30 godina potrage. Italijanski karabinjeri uhapsili su ga na Siciliji. Denaro je u odsustvu osuđen na doživotni zatvor, zbog učešća u ubistvima dvojice antimafijaških tužilaca pre 30 godina, a na istu kaznu je osuđen zbog učešća u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu, u kojima je 1993. poginulo 10 osoba.

Foto: Insajder

Trideset godina i jedan dan posle hapšenja „bosa nad bosovima“ Koza nostre, Salvatorea Rine, uhapšen je njegov navodno najopasniji naslednik - Mateo Mesina Denaro – i to u privatnoj klinici u Palermu, gde je bio na lečenju.

„To je važan korak ka seriji hapšenja koja je policija obećala u borbi protiv organizovanog kriminala u Italiji, a posebno na Siciliji, kada je reč o Koza nostri. Ovo se dogodilo 30 godina posle ubistva tužilaca Falkonea i Borselina 1992. - u međuvremenu je policija uhapsila druge velike bosove, a ovo hapšenje Denara je poslednje u nizu - da ih tako nazovem - prestižnih hapšenja“, izjavio je za Marker Ruđero Skaturo, stručnjak za međunarodni organizovani kriminal iz Palerma.

Denaro (60), koji je prvi na listi šest najtraženijih kriminalaca u Italiji, bio je u bekstvu od svoje tridesete godine. Tri decenije italijanska javnost i pravosudni organi nagađali su gde je –  pominjale su se Južna Amerika i neke evropske zemlje. Međutim, uhapšen je u gradu koji je sedište organizacije koju je vodio – Palermu.

„Kako je uspeo da se krije sve ovo vreme, to je važno pitanje. Ne znam da li je to uspeo sam, zajedno sa Koza nostrom ili je reč o statusu kvo - da je njegovo skrivanje bilo pogodno i za Koza nostru i na neki način za državu - bar za korumpirani deo države“, rekao je Skaturo.

Iako se Denaro, čiji je nadimak „Dijabolik“, svih ovih godina vodio kao glavni čovek Koza nostre, još se ne zna koja je tačno bila njegova uloga u toj mafijaškoj organizaciji. Jedni spekulišu da je bio zadužen samo za vođenje određenih poslova, a drugi  da je bio ’padrino’, odnosno vođa. 

Koza nostra je osam decenija upravljala kriminalnim svetom Sicilije, a bila je deo i međunarodnog kriminalnog miljea. Sedamdesetih i osamdesetih godina kontrolisala je rutu trgovine herionom od Irana, preko Turske do Amerike. Međutim, borba države protiv mafije poslednjih decenija snažno je pogodila Koza nostru.

„To ne znači da Koza nostra nije bila aktivna, već da su morali da menjaju organizaciju rada. Ranije su na dnevnom nivou ubijali protivnike, istraživačke novinare i sudije, a onda su se okrenuli korupciji i infiltriranju u lokalnu politiku“, kazao je Skaturo.

Na moć Koza nostre uticale su i promene u podzemlju Sicilije, jer je vremenom dobila rivale. U Palermu su se pojavile grupe poput nigerijske mafije, čiji su članovi nekada radili za Koza nostru a koje sada, kako se tvrdi, kontrolišu i deo teritorije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.