Uhapšeni agent FBI dovodi se u vezu sa Edijem Ramom, albanski premijer negira optužbe (VIDEO)

Bivšeg agenta FBI Čarlsa Mekgonigala uhapsile su američke vlasti zbog sumnji da je sarađivao sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskom, koji je pod američkim sankcijama još od 2018. godine. Pored toga, tužioci saveznog suda naveli su u optužnici da Mekognigal nije otkrio FBI-u ni svoj odnos sa albanskim obaveštajcem, opisanim u optužnici kao "osoba A".

Edi Rama. Foto: Srđan Ilić

U optužnici se navodi i da je bivši agent FBI propustio da otkrije da je "imao kontakt" sa trojicom neimenovanih političara iz Bosne i Hercegovine, kao i albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je to demantovao.

Hapšenje koje se dogodilo u subotu, 21. januara, na međunarodnom aerodromu "Džon F. Kenedi" u Njujorku, uznemirilo je zaposlene u Federalnom istražnom birou, ali i američku javnost.

Kako je preneo CNN, zajedno sa FBI veteranom uhapšen je bivši ruski diplomata koji je radio i kao sudski tumač za ruski jezik Sergej Šestakov. Već u ponedeljak, 23. januara, Mekgonigal je, u dve odvojene optužnice, optužen da je sarađivao sa sankcionisanim ruskim oligarhom Deripaskom, ali i prikrio stotine hiljada dolara koje je primio od bivšeg radnika jedne albanske obaveštajne agencije, dok je bio najviši funkcioner u FBI.

Njegov branilac kaže da se njegov klijent ne oseća krivim:

"On se izjasnio da nije kriv, a Vlada je navela da će predati nalaze u narednih nekoliko nedelja, što sa nestrpljenjem očekujemo. Kao što znate, Čarli ima dugu, istaknutu karijeru u FBI, radio je za Sjedinjene Države decenijama. Ovo je očigledno uznemirujući dan za gospodina Mekgonigala i njegovu porodicu. Pogledaćemo dokaze i pažljivo ih ispitati, imamo poverenje u gospodina Mekgonigala.

Tužioci su, prema pisanju Vašington posta, naveli da Mekogonigal, posle penzionisanja 2017. godine, nije otkrio svoj odnos sa albanskim obaveštajcem, opisanim kao "osoba A" u optužnici.


Takođe je, navodno, propustio da otkrije da je imao "veze i sa premijerom Albanije", navodi se u optužnici. Od 2013. godine, Edi Rama je bio premijer te zemlje.

Sve je počelo još dok je Čarls Mekgonigal radio kao agent FBI, zadužen za kontra-obaveštajne poslove u kancelariji u Njujorku, istražujući i Olega Deripasku koji je bogatstvo stekao u ruskoj industriji aluminijuma. Jedan od stanova Olega Deripaske u Vašingtonu pretresen je krajem 2021. godine, tokom istrage da li je prekršio sankcije koje je Amerika uvela ljudima bliskim režimu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.