Uklanjanje grafita podrške Ratku Mladiću iz Terazijskog tunela tek sredinom maja, u okviru redovnog održavanja

Grafiti podrške Ratku Mladiću koje su napisali još nepoznati počinioci pre skoro tri meseca na i oko Terazijskog tunela u Beogradu biće prekrečeni tek sredinom maja, vidi se iz odgovora preduzeća Putevi Beograd Insajderu.

Odgovarajući na pitanja Insajdera zašto grafiti podrške već mesecima stoje u i oko Terazijskog tunela ako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić još početkom februara u izjavi za Insajder naveo da je upućen nalog za njihovo uklanjanje, preduzeće Putevi Beograda, navodi sledeće: 

„Predviđeno je da dana 16.05.2022. godine počnu radovi na redovnom održavanju Terazijskog tunela. Redovno održavanje, između ostalog, podrazumeva i kompletno pranje tunela (zidova, zidnih pločica i plafona)“.

Dodaju takođe da će radovi trajati nekoliko dana, a režim saobraćaja će tokom trajanja radova biti izmenjen.

Podsetimo, u jeku pokušaja nevladinih organizacija da mural posvećen Ratku Mladiću na Vračaru, koji je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog zločina i genocida, bude uklonjen, širom Beograda pojavili su se grafiti podrške Mladiću.

Plavom i crvenom farbom ispisane su bile zgrade u centralnim ulicama Beograda poput Knez Mihailove, Uskočke, Gračaničke, Carice Milice...

Većina vlasnika zgrada na kojima su se pojavili grafiti odmah su počeli njihovo uklanjanje, a ispisi podrške Ratku Mladiću pojavili su se i u Terazijskom tunelu, čiji je ulaz pokriven kamerama. 

tunel mladic terazije


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odgovarajućia na pitanja Insajdera, 1. februara rekao je da će te grafite ukloniti upravljač puta koji će, ako već nije, dobiti nalog za to.

Kako su tada naveli u Ministarstvu unutrašnjih poslova, oni su proveravali ko su autori grafita ali da su, nakon konsultacija sa tužilaštvom i Prekršajnim sudom, donete odluke da su postupci u domenu Komunalne milicije. Ta gradska služba sa druge strane postupke pokreće samo ukoliko prekršioce pronađe na licu mesta. Tako da, do danas nije poznato ima li kažnjenih u slučaju ispisivanja grafita podrške Mladiću.

U junu 2021. bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, nakon što je on, krajem maja 2011. bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag, posle 16 godina bekstva.

Tokom 16 godina skrivanja pričalo da se Mladić nalazi u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj... Novinari Insajdera su još 2004. krenuli ovim tragovima

Novinari Insajdera su 2006. istraživali ko i zbog čega godinama štiti Ratka Mladića. Prvi put je prikazano i šta o tome misle meštani rodnog sela Ratka Mladića jer je ekipa Insajdera tek posle više meseci ubeđivanja uspela da dođe u selo Božinovići.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.