Uskoro Amber alert u Srbiji (VIDEO)

Za manje od dva meseca u Srbiji bi trebalo da počne da radi platforma pod nazivom "Pronađi me“, koja pomaže da se brže pronađu nestali maloletnici. Reč je o srpskoj verziji "Amber alerta“, koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama pre skoro 30 godina. Na projektu su radili predstavnici više ministarstava i nevladinih organizacija.

Foto: Insajder

Nestanak maloletne osobe i čekanje da se ona pronađe, jedna je od najtežih stvari ne samo za roditelje, već za celo društvo. Informacije o nestalom maloletniku uskoro će biti svima dostupne, zahvaljujući platformi “Pronađi me”. Uloga građana u dostavljanju informacija policiji je velika. Pukovnik policije Milan Andrić, zamenik rukovodica Tima za uspostavljanje "Amber alerta“ za Marker kaže:

"Ta platforma elektronska, služiće pre svega policijskim službenicima da brzo kreiraju obaveštenje o nestanku maloletnog lica. Onda će platforma, praktično automatizovano – tu informaciju proslediti svim subjektima koji učestvuju u obaveštavanju javnosti. A, tu su naravno i mediji. " Što se tiče toga u policiji smatramo da je to jako važno, jer je to pre svega pomoć policiji. Kada ima prijavljen nestalo lice, da što pre prijavi to nestalo lice. U tom smislu mislimo da će građani razumeti i da će nam pomoći, ukoliko nekada budemo bili u situaciji da ovaj sistem pokrenemo. I da će nam pomoći sa svojim informacijama da što pre pronađemo to nestalo lice.“


Rok za početak rada platforme “Pronađi me” je prvi novembar, ali su u Radnoj grupi za uspostavljanje srpskog Amber Alerta sigurni da će i pre tog datuma sve biti spremno. Proteklih meseci, predstavnici nekoliko ministarstava i nevladinih organizacija, koji su članovi Radne grupe, susretali su se sa više izazova tokom izrade platforme, kaže naš sagovornik:

"Najveći izazovi su bili pre svega te tehničke prirode. Kako i na koji način u najkraćem mogućem roku, kada imate prijavljen nestanak a ispunjeni su kriterijumi da se javnost alarmira. Kako  da najbrže i najefikasnije da se dopre do naših partnera, poput medija, mobilnih operatera, autobuskih stanica, aerodroma, železničkih stanica... kako bi se najbolje ta informacija što pre, prenela javnosti.“ 

Ukoliko dođe do situacije da sistem mora da se pokrene, građani će dobijati sms poruke sa informacijama o nestalom detetu. Elektronski mediji prekidaće redovan program, a podaci o detetu moći će da se vide i čuju svuda, gde je to tehnički moguće. 

" Moto Radne grupe odnosno našeg tima, kada smo krenuli u ovo je – pravimo ovaj sistem, da ga nikad ne bi koristili u Republici Srbiji!“ Naglasio je pukovnik Milan Andrić.

O uvođenju Amber alerta u Srbiji govori  se od 2014-te, kada je ubijena 15-ogodišnja Tijana Jurić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.