Vasić (Udruženje banaka Srbije): Dešavanja sa bankama u svetu su mali zemljotresi koji neće uticati na Srbiju (VIDEO)

Bankrot američke Banke Silicijumske doline i problemi „Kredi Suis“ su mali zemljotresi koji se polako smiruju i neće uticati na bankarski sektor Srbije, rekao je u „Markeru“ Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije. Foto: Insajder

„Živimo u globalnom selu i nemoguće je da se nešto dešava na finansijskom tržištu Amerike, a da nema nekog uticaja na finansijsko tržišta EU. Ja bih rekao da ova dva slučaja banaka nemaju mnogo veze, odnosno ovo su izolovani slučajevi“, navodi Vasić.

U slučaju Banke Silicijumske doline, smatra da je bila u pitanju greška menadžmenta i da je trebalo odmah da kažu šta se desilo i šta su uradili.

„Prema analizi koju ja imam, velike depozite su imali kod sebe, privlačili su mnogo novca, uglavnom su radili sa tehnološkim kompanijama koje su prošle i pretprošle godine zaradile mnogo novca i kompanije su taj novac deponovale u banku. Vi bi trebalo taj novac da plasirate nekome. Prvo pravilo je da da ide u kredite privredi i građanima, ali ova banka je to plasirala u obveznice i hartije u vrednosti, i to više od 60 odsto, što je prema mom mišljenju neprihvatljivo za jednu banku. Što više manjih uloga to je depozitna baza sigurnija“, objašnjava Vasić.


Dodaje da je pomoć koju su dale američke vlasti i Švajcarska nacionalna banka dalo poverenje svim štedišama, ali i investitorima.

„Američka kontrola banaka se razlikuje od evropskog principa, ali nakon ovog sam siguran da će pooštriti kriterijume. Kod nas sve banke prolaze stres testove, to je dobro i za građane, i za privredu, i za državu, i za banke“, naveo je Vasić.

Ističe da smo „svi izvukli pouke iz 2008 i 2010. godine“ i da se mnogo toga promenilo u propisima. Kaže i da je njegov savet – diversifikacija ulaganja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.