Veljko Odalović u Markeru: Briselski sporazum ubila je Priština uz dozvolu Brisela (VIDEO)

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović gostovao je večeras u emisiji Marker i tom prilikom ocenio je da je Briselski sporazum „ ubila Priština uz dozvolu Brisela“.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović. Foto: Insajder

Briselski sporazum je potpisan pre skoro deset godina za vreme dok je kosovski premijer bio Hašim Tači. Od tada pa do danas na čelu Vlade u Prištini bili su i Ramuš Haradinaj, i Avdulah Hoti, i Iso Mustafa i sada u dva navrata Aljbin Kurti, ali do danas nije formirana Zajednica srpskih opština. Prema najavi Žozepa Borelja danas je trebalo da se nastave pregovori na tehničkom nivou, a Odalović ne zna da li su ti oni nastavljeni.

„Ne znam o čemu bi se danas vodio dijalog na tom nivou jer ovo je očigledno da su i Brisel i Priština isterali Srbe iz institucija. Znači Srbija ih je poštujući potpisan Briselski sporazum uvela u institucije. Mi smo bili ti koji smo, od predsednika Vučića, sadašnjeg ministra Dačića i nekolicine nas koji smo bili deo tada tog tima, objašnjavali Srbima da ono što je potpisano sa Zajednicom srpskih opština ima smisla, onda se evo devet godina, ušli smo u desetu, praktično sve srušilo“ objasnio je Odalović.

Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da napuste institucije Kosova 5. novembra 2022. godine. Kako su tada saopštili odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, ne povuče odluku o tablicama i drugo ne formira Zajednicu srpskih opština. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ne vidi mehanizam, u ovom trenutku, kako bi se Srbi vratili u institucije Kosova.

„Znači ovo je sada stvar koja mora da se postavi onako kao je napisano da se formira Zajednica srpskih opština. Ja znam ko može da je postavi onaj koji je bio garant sporazuma ta Evropska komisija zajedno sa Sjedinjenim Američkim država treba da uradi akt po kojem će se vrlo jasno znati ko šta tamo radi“, pojasno je  Odalović.

I ako je Briselski sporazum ratifikovan dvotrećinskom većinom u Vladi Kosova, prema rečima Odlaovića Kosovo na sve načine pokušava da zanemari ono što je potpisala.

„Ti papiri koje cirkulišu i pokušavaju da zamagle suštinu stvari. Ajde mi da se vratimo izvornom dokumentu Briselskom sporazumu da vidimo je li moguće implementirati ili nije. Ako nije neka međunarodna zajednica kaže da je ona kapitulirala“, rekao je Odalović.

Brisel očekuje da dogovor oko registarskih tablica bude postignut do 21. novembra, za kada je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio da će početi novčano kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama. Veljko Odalović kaže da je ova teme nametnuta od strane Kurtija i ako su ga i Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak i Žozep Borelj molili da tu odluku o preregistraciji pomeri za deset meseci. 

„Priština je u jednom trenutku odlučila da KS zameni sa RKS, nešto o čemu se nije ni razgovaralo niti prepoznaje Briselski sporazum RKS kao neko rešenje oko kojeg postoji bilo kakav dogovor. To je nametnuto od strane Kurtija, prvenstveno sa ciljem da provocira. Mislim da je ovo sada resatovanje na početno, kao motor kada odete kod majstora“, zaključio je Odalović.

„Proces traženja nestalih lica zaustavio je pre godinu i po dana Aljbin Kurti, a međunarodna zajednica ćuti“

 Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović konstatovao je da je „proces traženja nestalih lica zaustavio Aljbin Kurti“.

„Proces traženja nestalih lica i ako su puna usta svima tog procesa je pre godinu i po dana zaustavljen. Zaustavio ga je Aljbin Kurti, a međunarodna zajednica ćuti. Svuda se pominje i u Vašingtonskom sporazumu su nestala lica i u Briselskom sporazumu su nestala lica i u Londonu je potpisana deklaracija o nestalim licima“, objasnio je Odalović.

Osam svedoka je dalo vrlo jasne i precizne iskaze o slučaju „Žuta kuća“, objasnili rute puta čak su pominjali i mesta i koga su tamo videli i sve što se dešavalo opisano je. Odalović kaže da bi bila šteta da se ovaj proces ne dovede do kraja.

„Kada je u pitanju „Žuta kuća“ i taj deo optužnice to je nešto što apsolutno mora da se razjasni. Mislim da to nije dobro ni za Albaniju, nije dobro nizakoga da jedan takav zločin koji je opisan na način između ostalog kako je to uradila  Karla Del Ponte, a i Dik Marti i mnogi drugi koji su se bavili time ostane ne rasvetljeno. To je dobro zato što mi tamo sa pravom očekujemo da se rasvetljavanjem tih događaja pronađu posmrtni ostaci velikog broja ljudi koje mi tražimo danas. Ali za tako nešto mora da postoji spremnost međunarodne zajednice. Ona ima snage“, istakao je Odalović.

Ipak predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izrazio je zabrinutost da sud neće imati snage da dobaci do istraga na teritoriji Albanije. 

„Niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima. Ono što je dobro znano samo za Zočište, Opteruša, Retimlje našli smo punu grobnicu, jamu ubijenih Srba. Našli smo na nekoliko lokacija takođe masovne grobnice sa Srbima niko ni jednu optužnicu nije podigao Pre tri godine u blizini Đakovice pronašli smo porodicu Šutaković koji su klasičnom egzekucijom likvidirani“ istakao je Odalović.

Prema podacima Crvenog krsta ostalo je otprilike oko 10 hiljada nerešenih slučaja nestalih lica na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Odalović kaže da se Srbija suočila sa svim poznatim lokacijama i informacijama.

„Nema ni jedne informacije koja je došla do nas, a da je nismo proverili. Predsednik Vučić je vrlo jasno rekao pokažite prstom narodnog dana se proverava lokacija. To tražimo u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Od tih deset hiljada je preko 3 i po hiljade Srba“, zaključio je Odalović

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.