Vesić o auto-putu BG-ZR-NS koji bi trebalo da prolazi kroz zemljište prodato Al Dahri: Još nemamo obezbeđeno finansiranje (VIDEO)

Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad biće izgrađen umesto ranije planirane brze saobraćajnice. Od tog projekta se odustalo 2019. godine nakon što je u serijalu Insajdera o PKB-u „Prodaja” objavljeno da je država Al Dahri zajedno sa imovinom kombinata prodala i one parcele koje su u trenutku prodaje, prema važećem planu, bile predviđene za izgradnju brze saobraćajnice. Odustajanjem od brze saobraćajnice nije rešen problem jer, prema istraživanju Insajdera, država će ipak morati da otkupi određeni broj parcela od Al Dahre i za izgradnju budućeg auto-puta.

Iako je njegova izgradnja najavljena pre četiri godine, do danas radovi nisu počeli. Rokovi su pomerani, a procenjena vrednost izgradnje je sa prvobitnih 530 miliona stigla do milijardu evra.

„Trenutno nemamo obezbeđeno finansiranje i to je jedan od projekata koji je nama važan, a čija realizacija zavisi od ekonomske situacije u zemlji. U ovom trenutku niko ne može da vam kaže da li će izgradnja početi za šest meseci, godinu i po dana ili tri godine. Nadamo se da će početi brzo”, kaže za Insajder ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

Odluka da se između Beograda i Zrenjanina gradi auto-put u javnosti je dovođena i u vezu sa potrebama fabrike guma Linglong, koja bi trebalo da pokrene proizvodnju do kraja 2024. godine. U prilog toj tvrdnji je i činjenica da je još 2020. godine potpisan Memorandum o izgradnji auto-puta sa kineskom građevinskom kompanijom China Shandong. 

Međutim, ministar građevinarstva tvrdi da je nezamislivo da neko pomisli da će se novcem iz budžeta Srbije graditi put isključivo zbog potreba kineskog investitora.

„Auto-putevi se ne grade zbog jedne fabrike, ali se grade da bi tu došle fabrike i to je potpuno normalno i prirodno. Znači ja zaista ne mogu da verujem da ikome pada napamet da neko gradi auto-put zbog jedne fabrike, ali sve je moguće, teorije zavere postoje”, ocenio je Vesić. 

Krajem prošle godine izmenjen je deo planirane trase, a jedna od petlji pomerena je ka fabrici guma Linglong.  

Na pitanje zbog čega se auto-put gradi na deonici koja ima dnevni promet vozila manji od propisanog za izgradnju auto-puta, ministar Goran Vesic kaže da studija opravdanosti za taj projekat nije javno dostupna, ali da postoji.

Prethodni ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je najavio izgradnju auto-puta za 20. februar 2022. godine, nije imao odgovor na pitanje po kojoj ceni će država od Al Dahre otkupiti zemljište za put, navodeći da to nije ni važno.

„Ne možemo se fokusirati na nekoliko parcela kada gradimo tako važne infrastrukturne projekte. Taj projekat će koštati milijardu evra i onda da li će koštati milijardu i par dolara više ili manje, nije ni važno”, rekao je Momirović. 

Podsetimo, 17.000 hektara zemljišta nadomak Beograda, Al Dahra je kupila za oko 80 miliona evra, odnosno po ceni od 4.700 evra po hektaru. Da je to daleko ispod realne vrednosti zemljišta, potvrđuje i finansijski izveštaj Al Dahre u kome se navodi da je u godini kupovine PKB-a, ova kompanija samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti kupljene imovine zaradila 106,3 miliona evra.

Deo zemljišta koje je na taj način prodala, država će sada morati da otkupljuje u postupku eksproprijacije po, znatno većoj, tržišnoj vrednosti. 


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.