Vladiković (RHMZ) u Markeru o poplavama: Najteža situacija u pograničnom području sa Crnom Gorom (VIDEO)

Najteža situacija izazvana poplavama trenutno je u pograničnom području Srbije sa Crnom Gorom, zbog izlivanja reke Lim, izjavio je za Marker Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Vladiković je kazao da se očekuje da će predah u tom području tokom vikenda doneti nagli pad temperature i sneg.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHZ) Dejan Vladiković

Vladiković je rekao da je RHZ 15. januara prvi put upozorio na opasnost da će se zbog obilnih poplava izliti rekla Lim, koja je poplavila Prijepolje. 

"Radilo se o 'đenovskom ciklonu' koji je zloglasan i koji je u Italiji napravio užasnu štetu, a ima i ljudskih žrtava. On se prebacio preko Jadrana i ovog puta je išao preko Crne Gore. Najava je bila da se u tri dana - od 16. do 19. očekuje od 80 do 120 milimetara kiše", naveo je Vladiković.

On je rekao je da ovo treći talas obilnih padavina, nakon prvog u novembru i drugog u decembru.

"Za to vreme vi više nemate vegetaciju koja prirodno može da ublaži i ovo je sada treći talas. Snega nije bilo toliko, što obično dodatno komplikuje situaciju", dodao je Vladiković. 

Reke u Raškoj oblasti takođe prave veliki problem. Poplavljena su čitava naselja u Sjenici, a u Novom Pazaru se traga za dvojicom muškaraca koji su upali u vodu. Ugrožen je i Tutin, a u Raški preti izlivanje Ibra. 

Na pitanje kakve su prognoze za tu oblast, Vladiković je odgovorio da u tom kraju ima slabih tačaka zbog građevina postavljenih u koritu reka, zbog bacanja kabastog otpada i loših odvodnih kanala.

"Reke ne mogu biti apsolutno kolektori za sav otpad. Tu imate školjke automobila i veš mašine. Uz inspekcijski nadzor, tu treba ići na kažnjavanje", naveo je Vladiković.

Ibar, manje reke i bujični potoci izlili su se i na severu Kosova i Metohije. Na pitanje da li tom području preti veća opasnost od trenutne, Vladiković je rekao da misli da je to vrhunac ovog talasa u toj oblasti.

"Videćemo koliko će tokom vikenda pasti snega. Moguće da ćemo sledeće nedelje imati drugi talas jer reke neće stići da se vrate u korita", naglasio je on.

Vladiković je rekao da će zbog klimatskih promena u narednom periodu biti smirivanja samo ekstremnih meteo i hidroloških događaja.

"Retki će biti periodi sa umerenim vremenom i vodama. Biće suša koje će posle tri meseca prerastati u ekstremno velike vode. To je realnost na celom svetu", istakao je on.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.