Vlahović o merama zbog ukrajinske krize – da štede i država i građani

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, uveren je da će cene električne energije, gasa i hrane nastaviti da rastu. Gostujući u emisiji „Marker“ Insajder televizije povodom sve većih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Vlahović upozorava da će posledice najviše pogoditi najsiromašnije građane i da predstavnici vlasti moraju tome da prilagode i mere.

„Iznenadiću se ako ne dođe do povećanja cena električne energije kod nas i vrlo verovatno predstojeću grejnu sezonu doći će do povećanja gasa. Dakle inflacija je jedan svojevrsni porez koji mnogo više oporezuje siromašnije od onih koji su bogatiji“, ističe Vlahović.

Inflacija i viša od one koju predviđa MMF

Kako je u nastavku dodao, inflacija pogađa najviše najsiromašniji deo stanovništva koji srazmerno iz svog budžeta najviše izdvaja za hranu, odnosno za elementarne ljudske potrebe.

„Evidentno je da će ona biti mnogo viša i ja sam sklon da poverujem da će ona čak biti i viša nego što je projektovao MMF, ali svakako ne i dvocifrena na kraju godine“, reko je bivši ministar privrede.

Na pitanje šta Vlada Srbije može da uradi kako bi ublažila efekte inflacije, odnosno koje su mere merodavne on odgovara da Vlada mora da vodi jednu odgovornu fiskalnu politiku. 

„Dakle fiskalna politika koja će se zasnivati na štednji. Mislim da će biti pogrešno ukoliko Vlada Srbije prenese recept koji je imala iz perioda kovida a to znači da se deli takozvani "helikopter" novac svim punoletnim građanima“, rekao je Vlahović.

Važno je, kako je rekao, da država konačno definiše socijalne karte. To je osnov da se pomoć raspoređuje u skladu sa potrebama različitih slojeva stanovništva. 

„Mislim da je zakon prošle godine usvojen, mislim da su na tome i radili da identifikuju one najsiromašnije delove našeg stanovništva i da prema njima bude usmerena ta pomoć. Samo taj deo budžeta treba da ide ka tekućoj potrošnji“ predlaže Vlahović.

Prema njegovoj oceni, Narodna banka Srbije vodi jednu odgovornu politiku. 

Na pitanje šta mogu građani sami da preduzmu kako bi ublažili efekte krize, Vlahović kaže: 

„Generalno moj savet građanima jeste da u ovim uslovima budu maksimalno štedljivi. Da ne uzimaju kredite, skupe kredite, dugoročne kredite jer ulazimo u jedan vrlo neizvestan period“.
Nerealno je očekivati da Srbija izbegne domino efekat u slučaju mogućeg bankrota Rusije pa i Evrope.  Dok se Brisel i Vašington sa jedne i Moskva sa druge strane nadmudruju, ne treba gubiti iz vida da će posledice osetiti svi. Gde je Srbija dok Evropa očekuje bankrot Rusije, a Rusija bankrot Evrope u prilogu ispod.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.