Vrednost EPS-a: Između nagađanja i realnosti (VIDEO)

Dok se skoro svakodnevno govori o tome da je cena struje u Srbiji socijalna kategorija, odnosno da se prodaje po nižoj ceni od one po kojoj se proizvodi, ignoriše se to da u cenu proizvodnje ulaze i razne zloupotrebe. O tome koliko danas zaista vredi EPS, postoje razne procene i nagađanja.

Foto: Insajder

Za građane i privredu zemlje može da se kaže da je EPS neprocenjiv. To smo videli u zimu 2021. godine kada je došlo do kolapsa najveće termoelektrane. Koliko zaista vredi na tržištu znalo bi se u slučaju da se ponudi na prodaju, što se, tvrde zvaničnici, neće desiti.


Postavlja se, međutim, pitanje koliko je, zbog lošeg upravljanja, EPS izgubio na vrednosti. Sudeći po izjavi nekadašnjeg direktora Dragomira Markovića iz 2012. godine - da EPS vredi 12 milijardi evra, i na osnovu podatka Agencije za privredne registre s kraja prošle godine da EPS vredi 3,1 milijardu evra – može da se zaključi da je to preduzeće izgubilo čak 9 milijardi evra na vrednosti. U odgovoru za Insajder, EPS navodi da 2012. nikada nije rađena procena vrednosti, a da je procena od 3,1 milijarde evra – slobodno tumačenje medija.

"Ono što je tačno je da će predmet konverzije u akcije biti iznos od 3,1 milijarde evra, što predstavlja registrovani osnovni kapital JP EPS u Agenciji za privredne registre”, navode u odgovoru. 

Dodaju da registrovani kapital nije isto što i ukupna vrednost. Ukupnu vrednost kapitala je, podsećaju, 2021-ve, na zahtev EPS-a, procenio konzorcijum firmi, ali će taj izveštaj ostati poslovna tajna. Međutim, na osnovu podataka koje nam je EPS dostavio, može da se zaključi da je vrednost ukupnog kapitala, 1. januara 2021-ve, bila 5,3 milijarde evra.

Mogućnost da Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije bude transformisano u akcionarsko društvo, Vlada Srbije najavila je još pre osam godina. Kada će se to desiti, po svemu sudeći, zavisiće od dogovora vlasti sa zaposlenima u EPS-u koji, posle svih reformi i izdvajanja delova preduzeća, zapošljava nešto manje od 20 000 radnika.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.