Vršiocu dužnosti direktora EPS-a mandat ističe u martu, a konkursa još nema (VIDEO)

Srbija je, kada je u pitanju Elektroprirveda Srbije, energetsku krizu dočekala nespremna. Najveće javno preduzeće, ne samo da se nije oporavilo od kolapsa prošle zime, već je samo dva meseca kasnije počela i ruska invazija na Ukrajinu i poremećaj na energetskom tržištu, koji je pogodio i Srbiju. U takvoj situaciji, već EPS-om rukovodi vršilac dužnosti direktora, umesto direktora imenovanog na konkursu koji bi imao odrešene ruke da samostalno vodi EPS. Umesto konkursa predviđenog Zakonom o javnim preduzećima, stigli su stručnjaci iz Norveške koji bi trebalo da snime stanje i predlože rešenja. Prvi savet smo već dobili – na čelu javnih preduzeća, pa i EPS-a, trebalo bi da dođe profesionalni kadar.

Uporno radite isto, a očekujete drugačiji ishod – tako ukratko može da se opiše situacija sa javnim preduzećima u Srbiji. I to je tako moglo da funkcioniše neko vreme. A onda je sistem počeo da puca. Koliko je pukao trebalo bi da pokaže analiza stručnjaka iz Norveške. Poznato je da su nam već rekli ono što smo i sami znali – elektroprivredom moraju da upravljaju profesionalci.

To može da se zaključi iz onoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao još prilikom posete Norveškoj u novembru prošle godine. Potom je slično ponovio na godišnjoj konferenciji održanoj početkom januara: 

„Mi radimo sa Norvežanima, kao što znate, uložićemo i novac u to. Postaće i članovi naših nadzornih odbora, naših izvršnih organa. I to vam pokazuje da hoćemo da se otkačimo od partijsko parazitskog sistema“

I pre Norvežana Srbija je imala Zakon o javnim preduzećima koji predviđa da se direktor izabere na konkursu i ispuni niz strogih uslova. Između ostalog, treba da ima:

- najmanje pet godina radnog iskustva; 

- najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća;

- da poznaje oblast korporativnog upravljanja;

- da nije član organa političke stranke ili da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke;

Uprkos tome, departizaciju javnih preduzeća i izbor profesionalaca na konkursima obećavali su svi premijeri od 2000. godine.

U tom periodu, direktor EPS-a samo dva puta je izabran na konkursu, i to samo formalno, jer su imena bila poznata i pre samog raspisivanja, a direktora tog najvećeg javnog preduzeća uvek je birala najjača stranka u vlasti.

Tako je odmah posle 2000. godine na konkursu izabran Ljubomir Gerić. Smenjen je posle afere u trgovini strujom, kada se sumnjalo da je EPS oštećen zarad interesa privatnih trgovaca. Vođene su istrage, osnovan je i Anketni odbor u Skupštini, čiji je rad javnost tada pratila kao što danas prati rijaliti program, ali do danas nema epiloga.

Drugi put je direktor EPS-a na konkursu izabran 2014, nakon što je dve godine ranije postavljen na mesto vršioca dužnosti direktora EPS-a. Smenjen je 2016. u jeku afere sa nabavkom brojila, ali mu je zvanično zamerena nabavka dva automobila marke audi, u vreme stezanja kaiša.

Na njegovo mesto tada je kao vršilac dužnosti imenovan Milorad Grčić. Iako zakon kaže da u status vršioca dužnosti može da ostane samo godinu dana, Grčiću je status produžavan sve do januara prošle godine, kada je nakon kolapsa najveće termoelektrane i nakon javnih poziva iz vrha vlasti, podneo ostavku. 

Na njegovo mesto, kao vršilac dužnosti, došao je Miroslav Tomašević. Pre imenovanja bio je izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u tom preduzeću. Početkom marta ističe mu zakonom ograničen rok od godinu dana u statusu vršioca dužnosti. Konkurs, za sada, nije raspisan. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.