Vučić: Akcije NIS-a i dalje u većinski ruskom vlasništvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je deo akcija Naftne industrije Srbije danas od ruske kompanije Gaspromnjeft otkupila matična kompanija Gasprom.

Aleksandar Vučić. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ruska strana u NIS-u ima 56,15 odsto akcija, Republika Srbija 29,8 odsto akcija i manjinski akcionari 13,98 odsto.

Nedeljnik „Vreme“ nešto ranije objavio je da je na Beogradskoj berzi danas prodato oko 6 odsto Naftne industrije Niš za oko 7,2 milijarde dinara.

Na sajtu Beogradske berze (BELEX) objavljena je samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, ali izmena nije uneta na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV), tako da nije bilo poznato ko je kupac.  

„Ruska strana i dalje ima većinski udeo u NIS-u", rekao je predsednik Srbije. „Nije reč ni o kakvoj suštinskoj promeni - Gaspromnjeft je prodao te akcije Gaspromu", rekao je Vučić.

Pod sankcijama ćerka firma GaspromNjeft, ali ne i Gasprom

Vučić je podsetio da je peti paket sankcija Evropske unije pogađao GaspromNjeft, kompaniju koja je većinski vlasnik akcija NIS-a, ali ne i matičnu kompaniju Gasprom, koja između ostalog i evropske zemlje snabdeva gasom.  

„To je, valjda, urađeno zato što je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije. Zato što Evropljanima treba gas od Gasproma, ali im ne treba nafta od Gaspromnjefta", naveo je Vučić. 

Podsetimo, Srbija je izuzeta iz ovog paketa sankcija. Da su sankcije primenjene to bi značilo da NIS ne može da se snabdeva sirovom naftom od Jadranskog mora do rafinerije u Pančevu putem naftovoda JANAF, što je ustaljen, stabilan i najjeftiniji vid transporta. 

U javnosti se pominjalo više opcija kako bi Srbija mogla da izbegne posledice ukoliko se primeni Peti paket sankcija. Prema saznanjima Insajdera, država je nudila ruskim partnerima da otkupi dovoljan broj akcija kako bi se smanjio većinski udeo ruske strane uz „put opciju“, odnosno samo dok sakcnije ne prođu. Kao jedna od opcija se pominjala i mogućnost nacionalizacije, odnosno oduzimanja veinskog vlasništva ruskoj strani bez njihovog pristanka.

Predsednik Srbije je takvu mogućnost odbacio.

„Mrzim otimanje imovine, mrzim sve ono što se dešavalo '45, '46, '47. u našoj zemlji. To je nemoralno, nefer i to su stvari koje se ne rade. Ne pada nam na pamet da to radimo“, rekao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.