Vučić: Do sada najteži razgovor sa međunarodnim predstavnicima o KiM; Lajčak: Vučić demonstrirao odgovoran pristup, za nas je ZSO ključni element

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, sa kojima je razgovarao o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom. Vučić je izjavio da je danas u Beogradu sa predstavnicima "četvorke" i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Pritine Miroslavom Lajčaom, zamenikom pomćnika američkog dravnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i sa političkim savetnicima iz Nemačke, Francuske i Italije, Emanuelom Bonom, Jens Pletnerom i Frančeskom Talom. FOTO: TANJUG/ MILO MILIVOJEVIƯ

"Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana", istakao je Vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za KiM.

"Pod tim uslovima tražili smo od četvroke i Lajčaka - predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije", poručio je Vučić.

Lajčak: Vučić pokazao spremnost za teške odluke u interesu mira i evropske perspektive

Specijani izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je danas da je implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je nemačko francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova.

Lajčak je nakon sastanka "petorke" sa predsednikom Srbije u Vili Mir dodao da smatraju da je taj plan važan i za evropske integracije regiona.

"Naš posao će se nastaviti bez ikakvog odlaganja", rekao je Lajčak. Sastanku sa predsednikom Srbije prisustvovali su specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Takođe sastanku je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil. Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa beogradom.


"Petorka" u Prištini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

On je nakon sastanka koji je trajao skoro tri sata istakao da je to bio otvoren i iskren sastanak, prenosi Reporteri.

"Očekivali smo više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa i mogućnosti koje on nudi", rekao je Lajčak. On je dodao da su i dalje na pola puta kao i da se neće zaustaviti dok ne dođu do cilja.

"Svrha sastanka sa Kurtijem bio je naš predlog za normalizaciju odnosa koji smo izneli u septembru, a zatim i u decembru. Proveli smo više od dva sata, sastanak je bio dug, nije lak, ali je bio iskren i otvoren. Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate mi smo usred naše misije i takođe ćemo putovati u Beograd", rekao je Lajčak.Izvor: Tanjug, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.