Vučić: Mir i stabilnost presudni za Srbiju; Stoltenberg: KFOR spreman da interveniše i očuva mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dan uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Foto: BETAPHOTO/Olivier Matthys/AP

Predsednik Vučić rekao je, nakon sastanka sa Stoltenbergom, da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

„Ja ne volim da prebacujem krivicu na bilo koga drugog, niti volim da se služim detinjastim pričama, imaćemo sutra teške razgovore, gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ono što je pozicija Srbije to je da će se držati međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, povelje UN, Briselskog sporazuma, svega onoga što je potpisano", naveo je Vučić.

Predsednik Vučić je zahvalio generalnom sekretaru NATO-a što je želeo da sasluša poziciju Srbije i to nije prvi put.

„Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga KFORA koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR kritične večeri oko 21 sat i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu KiM", rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

„Verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju kako Stoltenberga tako i celog Kfora i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost", naglasio je Vučić.

Stoltenberg: Odgovornost obe strane je da spreče novu eskalaciju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je nakon stastanka sa Vučićem da je odgovornost obe strane da spreče novu eskalaciju.

„Ranije ovog meseca smo razgovorali o tenzijama na severnom Kosovu, sastaću se i sa rukovodstvom Kosova kasnije tokom dana. Odgovornost je obe strane, predstavnika Beograda i Prištine da spreče novu eskalaciju. 

Rekao je da poziva obe strane da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje.

„NATO nastavlja da pažljivo nadzire situaciju na terenu, KFOR ostaje fokusiran na svoj mandat. Ako stabilnost bude ugrožena KFOR je spreman da interveniše. Preduzeću sve potrebne mere da obezbedimo što sigurnije i bezbednije okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Konstruktivni dijalog je jedini", rekao je on.

Stoltenberg je rekao da je KFOR u bliskom kontaktu sa vlastima u Beogradu i sa šefom srpske odbrane kao i sa vlastima u Prištini.

Kuti: Optužio Srbiju da destruktivno deluje na Kosovu i u celom regionu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da na Kosovu deluju institucije demokratske kosovske države. A sa druge strane, kako navodi Kurti ilegalne strukture Srbije, koje su postale kriminalne organizacije, sposobne da za 10 minuta postave barikade na putevima.

Kurti je optužio Srbiju da destruktivno deluje na Kosovu i u celom regionu, u skladu sa interesima Rusije.

Premijer Kosova  je istakao da je kosovska policija od aprila prošle godine izvršila 34 operacije u kojima je uhapšeno nekoliko desetina učesnika organizovanog kriminala.

Među njima je mnogo Albanaca, jer naša policija ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti, naveo je Kurti posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Šefica UNMIK-a poziva Vučića i Kurtija da se konstruktivno angažuju

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade pozvala je danas Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku Evropske unije.

„Od suštinske je važnosti da se promoviše klima pogodna za istinski dijalog. Strane moraju raditi na rešavanju otvorenih pitanja u dobroj veri, koristeći angažman u proteklih 11 godina kako bi osigurale nadogradnju teško stečenih dobitaka u dijalogu u kojem je posredovala EU", rekla je Zijade uoči sutrašnjeg sastanka predesednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu.

Prema njenim rečima, "dijalog i kompromis predstavljaju jedini održiv put ka stabilnosti, prosperitetu i sigurnosti za sve".

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić će se sutra na poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borela susresti u Briselu.

Kfor: Povećali smo prisustvo na Jarinju i Brnjaku

Kfor je povećao svoje prisustvo na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i aktivnosti patroliranja u tom području kako bi "povećao svest o situaciji", kažu u Kancelariji za odnose sa javnošću misije NATO-a na Kosovu i Metohiji.

Misija Kfor preduzela je mere kako bi se omogućilo da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove, odgovoreno je Kosovo onlajnu iz Kancelarije za odnose sa javnošću misije NATO-a na KiM.

Misija Kfor preduzela je mere kako bi se omogućilo da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove, odgovoreno je Kosovo onlajnu iz Kancelarije za odnose sa javnošću misije NATO-a na KiM.

Kfor je povećao svoje prisustvo na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i aktivnosti patroliranja u tom području, kako bi "povećao svest o situaciji".

„Želimo da uverimo svakoga da je Kfor spreman da interveniše ako bude potrebno", dodaje se u odgovoru na pitanja upućena povodom uočenog pojačanog prisustva Kfora kod administrativnog prelaza Jarinje i dolaska u ovo područje dva džipa prištinskih bezbednosnih snaga, kao i da li su za to imali potrebne dozvole, navodi Kosovo onlajn.

U odgovoru se kaže i da mandat Misije Kfor, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, jeste da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

„Da bi izvršio svoje zadatke, Kfor održava vidljiv i okretan stav na terenu", navodi Kforova Kancelarija za odnose sa javnošću.

Dačić: Razgovori u Briselu su od ključnog značaja za Srbiju, podrška Vučiću

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uoči njegovih razgovora o Kosovu u Briselu, za koje je ocenio da su od ključnog značaja za Srbiju i srpski narod.

„U svoje ime i u ime SPS pružam punu podrsku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u ovim teškim trenucima za našu zemlju i naš narod. Siguran sam da će Aleksandar Vučić na najbolji mogući način čuvati mir i štititi naše državne i nacionalne interese na predstojećim sastancima u Briselu", navodi se u izjavi Dačića agenciji Beta.

Lider SPS je pozvao predstavnike EU da "jasno ukažu da prištinska strana ne poštuje nijedan dogovor iz Brisela, uključujući i Briselski sporazum, odbijajući da formira Zajednicu srpskih opština, i svojim jednostranim odlukama opasno ugrožava mir".

„Tok i rezultati sastanka u Briselu odrediće dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji i od ključnog su značaja za Srbiju i srpski narod. Zato bi svi politički subjekti u Srbiji trebalo da budu jedinstveni u podršci predsedniku Vučiću u ovim danima kada se odlučuje praktično o ratu ili miru na Kosovu i Metohiji", izjavio je predsednik SPS.

Izvor: Insajder, RTS, Agencije


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.