Specijalni izaslanik Velike Britanije se sastao sa Vučićem, Brnabić i Selekovićem

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, mandatarkom za sastav nove Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem sa kojima je razgovarao o bilateralnim i regionalnim temama.

Stjuart Pič i Aleksandar Vučić. Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Vučić sa Stjuartom Pičom o svetskim i regionalnim temama i bilateralnim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, dijalogu Beograda i Prištine i o unapređenju bilateralnih odnosa.

Pič je zahvalio Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine i, u ime britanske vlade, podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u raznim oblastima, saopštio je kabinet predsednika.

Povodom energetske krize, posledice rata u Ukrajini, Pič je rekao da je Velika Britanija spremna za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i za njeno unapređenje, navodi se.

Vučić je kazao da je Srbija opredeljena za intenziviranje saradnje sa Velikom Britanijom, posebno ekonomske, i zahvalio vladi u Londonu na finansijskoj pomoći koju pruža kroz Fond za dobru upravu, kao podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja, dodaje se.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je, kako se navodi, "još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti", posebno za Srbe na Kosovu, i da ulaže "velike napore" za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja.

Stjuart Pič imenovan je krajem prošle godine za specijalnog izaslanika Britanije za Zapadni Balkan, a kako je tada navedeno, njegov rad će uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

Brnabić sa Pičom: Očekjem smirivanje tenzija između Beograda i Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da očekuje smirivanje tenzija na relaciji Beograd - Priština i dodala da je Beograd opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je istakla da je strateški cilj Srbije evropski put, naglasivši da će buduća vlada nastaviti reformske procese, ali da je neophodan pozitivan impuls evropske zajednice i brže otvaranje klastera.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je naglasila da Srbija podržava i aktivno učestvuje u intenziviranju saradnje kroz različite inicijitive i da je opredeljena za čvršću saradnju regiona kroz infrastrukturne i ekonomske projekte i ukazala na sve koristi koje su ostvarene za građane zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan".

Pič je čestitao Srbiji na organizaciji Prvog međunarodnog sajma vina u Beogradu, koji predstavlja dodatnu podršku saradnji i ekonomskom povezivanju, a ujedno menja i perspektivu regiona u budućnosti.

Dodao je da njegova zemlja podržava izgradnju bolje perspektive za mlade ljude u regionu, a pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje i jačanje političke stabilnosti regiona.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalima koje nudi britanski kreditni mehanizam UK EF (UK Export Finance), koji je već delom uključen u finansiranje izgradnje Moravskog koridora.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti energetske bezbednosti, za koju je predsednica vlade navela da će biti jedan od prioriteta naredne vlade, a za šta je Pič iskazao spremnost za saradnju.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, pre svega u oblasti ekonomije i zahvalila specijalnom izaslaniku na bilateralnoj podršci u reformskim procesima koje Srbija sprovodi.

Ministar Selaković: Odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva dobri, postoji prostor za unapređenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u razgovoru sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da su bilateralni odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva dobri, ali da postoji prostor za njihovo unapređenje i na političkom i na ekonomskom planu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, posebna pažnja posvećena je situaciji u regionu, a ministar Selaković je detaljno upoznao sagovornika sa situacijom na Kosovu i Metohiji, izrazivši očekivanje da će Ujedinjeno Kraljevstvo pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i iznalaženju kompromisnih rešenja.

Beograd je, prema Selakovićevim rečima, dosledno opredeljen za dijalog i traganje za održivim rešenjima koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona, što podrazumeva i primenu postojećih dogovora.

Šef srpske diplomatije istakao je da se konstruktivna regionalna politika Srbije ogleda i u inicijativi „Otvoreni Balkan“, kao i drugim oblicima povezivanja i saradnje sa susedima.

Sagovornici su razmotrili širok spektar političkih tema vezanih za stabilnost i razvoj zapadnog Balkana, ali i neka važna geopolitička pitanja i izazove koja ona nose, poput energetike, hrane, migracija i druga, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Insajder/Beta/FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.